mamaplus

Cât timp trebuie să aștepți înainte să-ți reiei viața sexuală după cezariană

-
//
18.07.2022

Cu toate că nașterea prin cezariană protejează zona vaginală de traume, viața sexuală reprezintă o provocare și pentru femeile care nasc prin intermediul acestei proceduri. După operația de cezariană, este recomandată abstinență sexuală pe o perioadă de șase săptămâni. La controlul medical făcut după o lună și jumătate de la nașterea bebelușului, medicul îți va spune dacă există anumite probleme ce implică necesitatea amânării reluării vieții sexuale. Altfel, îți poți relua activitatea din punct de vedere sexual, fară probleme.

Este necesar ca femeia să ofere răgaz organismului pentru ca acesta să se vindece complet. Sexul nu este recomandat înainte de închiderea colului uterin. Cu toate că zona vaginală nu prezintă probleme, zona abdominală a femeii care a născut prin cezariană poate fi încă sensibilă și dureroasă, iar actul sexual poate cauza dureri chiar și după ce trec aceste șase săptămâni. De aceea, este indicat să se adopte poziții care nu pun presiune pe zona abdominală, astfel încât durerile să fie evitate.

Nu grăbi lucrurile

Corpul fiecărei femei e diferit, de aceea este important ca proaspăta mămică să își reia viață sexuala după ce se simte capabilă să o facă. Nu există motive pentru care să grăbească acest proces, dacă simte că nu este pregătită. Răbdarea și comunicarea cu partenerul de viață sunt elementele-cheie pentru reluarea cu succes a vieții sexuale după nașterea prin cezariană.

Indiferent de problemele de care te lovești, comunică cu medicul tău, pune-i întrebări și lămurește-te cu privire la orice aspect îți ridică semne de întrebare. În cazul în care cicatricea lăsată de cezariană te complexează, discuta despre asta cu partenerul tău. Poți apela și la ajutorul unui psiholog, care te va ajuta să depășești momentul.

Nu uita de contracepție

Imediat ce îți reiei activitatea sexuală trebuie să începi să folosești metode contraceptive. Faptul că abia ai născut sau că încă alăptezi nu te scutește de riscul de a rămâne însărcinată din nou. Medicul tău este cel în măsură să îți recomande cea mai potrivită metodă contraceptivă. Nu uita că poți rămâne însărcinată chiar și la trei săptămâni după ce ai născut, chiar dacă alăptezi și chiar dacă menstruația nu a revenit.

Când e cazul să mergi la medic

Dacă după reluarea activității sexuale apar dureri severe, sângerări sau secreții anormale, femeia trebuie să meargă de urgență la medic. De asemenea, și dacă apar dureri în zona abdominală, în jurul operației, care sunt eventual asociate cu inflamație sau febră, este recomandat să se ceara ajutor de specialitate de urgență – poate fi vorba despre o infecție.

Sexul după naștere: ce poziții sexuale să eviți

Când medicul tău ginecolog ți-a spus că ai voie să faci sex - de regulă în urma controlului de șase săptămâni postpartum (după naștere), trebuie să iei în considerare anumiți factori înainte de a decide că acum este momentul potrivit pentru tine și pentru partenerul tău să faceți sex. De exemplu, dacă incizia ta este încă sensibilă, poate că ești îngrijorată că unele poziții sexuale, precum poziția misionarului, vor exercita o presiune prea mare pe zona unde a fost făcută incizia și că te va durea zona abdominală.

În acest caz, poate este de dorit să încercați o poziție în care partenera stă deasupra sau să încercați sexul stând pe o parte, pentru a evita contactul direct cu zona unde ai incizia de la cezariană.
Chiar daca incizia s-a vindecat după aproape șase săptămâni de la naștere, totuși există un risc ca încă să ai o sensibilitate în acea zonă, mai ales dacă se exercită presiune pe incizia făcută de medic.

Totodată, nu uita că este normal să simți zona amorțită sau să ai furnicături în acel loc. Chiar și așa, durerea nu trebuie trecută cu vederea, așa că e cazul să îți contactezi imediat medicul dacă ai dureri neobișnuite în aceasta zonă.

Lubrifierea vaginului este esențială

Modificările hormonale ce au loc în organism în această perioadă pot cauza uscăciune vaginală, de aceea actul sexual poate fi dureros după naștere, indiferent de metoda prin care copilul a fost adus pe lume. Alăptatul și anticoncepționalele determină, de asemenea, modificări hormonale ce contribuie la uscăciunea vaginală.

Lubrifianții sunt recomandați pentru combaterea disconfortului asociat cu uscăciunea vaginală. După naștere, lubrifianții sunt recomandați pentru reluarea activității sexuale fără disconfort și dureri.
Pe lângă folosirea unui lubrifiant din comerț, amintește-ți că preludiul te poate ajuta, în sensul că este sporită astfel lubrifierea vaginala, în mod natural. Încercați, așadar, să alocați timp, ziua și noaptea, pentru îmbrățișări, săruturi, masaj și multe alte mici trucuri care vă ajută să vă apropiați unul de celălalt.

Gesturile mici prelungesc preludiul

Chiar dacă timpul vostru s-a redus acum că aveți un bebeluș în casă, încercați să includeți mici obiceiuri romantice, pe parcursul zilei, cum ar fi să vă atingeți unul pe celălalt. De exemplu, vă puteți ține de mână când vă plimbați, vă puteți juca cu picioarele, mângâindu-vă pe sub masă la cină sau puteți sta ghemuiți pe canapea în timp ce alăptezi bebelușul și vă uitați la televizor. Aceste mici gesturi vă vor ajuta să vă exprimați sentimentele de iubire și te pot ajuta să "prelungești" preludiul, înainte de a merge în dormitor.

Cât timp trebuie să aștepți înainte să-ți reiei viața sexuală după cezariană

Nu există o perioadă "standard", adică un timp în care femeia care a născut prin cezariană trebuie să aștepte înainte de a-și relua viață sexuala după aceasta intervenție. Așa că cel mai bine este să aștepți până când medicul ginecolog iți spune că este în regulă să ai din nou raporturi sexuale.

Cele mai multe lăuze primesc "undă verde" de la medicul lor la controlul de șase săptămâni după naștere și aleg să înceapă să facă sex după acest interval de timp. Experții spun că multe femei care au trecut printr-o operație de cezariană aleg să aștepte cel puțin șase săptămâni înainte de a face sex din nou cu partenerul, deoarece se confruntă cu sensibilitate în zona inciziei, cu sângerări vaginale sau cu oboseală după naștere.

Exercițiile Kegel te pot ajuta, chiar dacă ai născut prin cezariană

Poate că nu ți-a trecut prin minte că exercițiile Kegel pot fi benefice și în cazul femeilor care au adus pe lume copii prin intermediul acestei proceduri. Însă nu trebuie să sari peste această etapă a exercițiilor Kegel dacă ai născut prin cezariană, spun experții.

Exercițiile Kegel nu sunt concepute doar pentru vagin, ele sunt un aliat pentru mușchii din întregul planșeu pelvin, acea structură care asigură stabilitate organelor genitale. Planșeul pelvin este afectat de sarcină, indiferent de modul în care alegi să aduci pe lume bebelușul. Așa că experții recomandă să începi să faci exercițiile Kegel cât mai curând după ce ai născut, întrebându-l în prealabil pe medicul tău când este în regulă să începi să le faci. Desigur, poți începe să practici exerciții Kegel încă din timpul sarcinii, cu mult înainte de travaliu.

Cum poți efectua exercițiile Kegel

Există câteva reguli foarte simple, pentru a efectua acest tip de exerciții:

  • Contractă mușchii din planșeul pelvin că atunci când vrei să te oprești în mijlocul urinării.
  • Menține acei mușchi încordați preț de câteva secunde.
  • Repetă aceste exerciții cât mai des, de câte ori dorești pe parcursul zilei. Cu cât faci mai multe exerciții Kegel, pentru mușchii planșeului pelvin, cu atât mai bine.