Dacă ești în căutarea unei rețete de clătite pe care să le servești în perioada postului, să știi că cea pe care o ai în fața ta se bucură de o mare popularitate în rândul gospodinelor. Pe post de topping poți opta pentru cartofi, ciuperci sau dulceață, gem, ciocolată, fructe. Să trecem la treabă!
Punem toată făina într-un castron. Adăugăm apă carbogazoasă treptat. Amestecăm continuu cu un tel tip pară, pentru a împiedica formarea cocoloașelor. Cantitatea de apă poate varia ținând cont de textura și densitatea aluatului, care trebuie să fie fluid, dar destul de consistent ca să nu se rupă clătitele.
Se adaugă uleiul în fir subțire, amestecând continuu. Se potrivește aluatul cu sare și zahăr, se amestecă bine. Se pot adăuga și aromele: vanilie, coajă rasă de lămâie sau portocale.
Consistența aluatului de clătite de post trebuie sa fie grosuță, asemănătoare celei de înghețată topită. Evident, aluatul trebuie să fie fluid. Se amestecă bine pentru un aluat omogen, mătăsos, fără cocoloașe.
Se încinge foarte bine o tigaie antiaderentă. Se toarnă un strop de ulei și se întinde pe toată suprafața tigăii. Pentru asta, eu folosesc un servețel de hârtie.
Se toarnă aluatul în fir subțire cu un polonic în timp ce învârtim tigaia de coadă, circular, pentru a distribui aluatul într-un strat uniform. Aceste clătite se coc la foc mediu spre iute, nu le întoarceți până nu se coc bine pe o parte, altfel se rup la întoarcere.
Coaptă și pe cealaltă parte, se ia fiecare de pe foc și se pune în teanc pe o farfurie, o clătită peste cealaltă. Imediat ce am pus o clătită, acoperim teancul cu o farfurie. Dintr-o mișcare, întoarcem întreg teancul în așa fel încât cea mai caldă ajunge în partea de jos. O alternativă ar fi să le înfoliem cu folie alimentară de fiecare dată când mai adăugăm o clătită în teanc. E important pentru aceste clătite care nu conțin ouă, lapte etc să se aburească una pe cealaltă, pentru că astfel se înmoaie.