În doar o lună, 45 de școli și licee din UTA Găgăuzia au cheltuit 47 la sută din bugetul anual pentru încălzire. Iar unul dintre liceele din Găgăuzia nu mai are bani să plătească factura la gaz. Potrivit analizei efectuate de Direcția Generală de Învățământ a UTA Găgăuzia, după achitarea facturilor pentru căldură, în ianuarie au fost cheltuite 43% din fondurile planificate de instituțiile de învățământ pentru încălzire. În total au fost cheltuite 3 milioane 421 mii 560 de lei. În aceeași perioadă a anului trecut s-au cheltuit puțin peste 1,6 milioane de lei.
Cea mai dificilă situație este la Liceul Teoretic Tudor Zanet din localitatea Congaz. Aici, pentru sezonul de încălzire 2022 (ianuarie-aprilie și octombrie-decembrie), au fost preconizate 90 de mii lei. Cu toate acestea, factura pentru încălzire care a venit pentru luna trecută a șocat conducerea liceului. Instituția are de plătit 105,2 mii de lei. Instituția de învățământ deja duce lipsa de 35,2 mii de lei pentru a plăti factura la gaz.
"Am scos o parte din fondurile prevăzute pentru salariile personalului. Și nu este de unde sa mai luăm bani. Așteptăm transferul de fonduri. Nu avem destui bani. Ne vom confrunta 100% cu problema lipsei de fonduri pentru salarii. Am primit un telefon de la furnizorul de gaze și ne-a anunțat că de azi ni se percepe o nouă penalizare. Am plătit o penalizare în ianuarie, iar acum o vom face din nou. Ei nu ne vin în întâmpinare. Această situație este aproape peste tot. Fără subvenții noi nu vom putea face față facturilor pentru gaz”, spune directorul liceului, Maria Cebanova.
Doar 15 instituții de învățământ din regiune au suficiente fonduri pentru a plăti încălzirea pentru următoarele 2-3 luni. Alte 14 au destui bani pentru încă o lună de încălzire a claselor în care învață copiii. Pentru restul școlilor și liceelor din Găgăuzia, următoarea factură la gaz va fi fatală.
Potrivit șeful Direcției Generale de Învățământ a UTA Găgăuzia, Natalia Cristeva, Guvernul Republicii Moldova: „ar trebui să facă modificări la bugetul de stat, ținând cont de creșterea prețului la gaze și să subvenționeze școlile”.
"Nu există alte căi pentru a ieși din această situație și nici nu pot exista. Aceasta este responsabilitatea Guvernului. În împuternicirile sale este rezolvarea acestei crize, nu ale noastre. De subvenții au nevoie și grădinițele. Autoritățile locale nu pot ajuta, pentru că și ele se află într-o situație similară”, a spus Natalia Cristeva.
Cristeva a mai atras atenția și altă problemă, aceasta fiind legată de creșterea tarifelor la gaz și la combustibil.
„În această dimineață m-a sunat directorul unei instituții de învățământ din Găgăuzia, care mi-a spus direct că nu mai poate hrăni copiii conform normei. Adică legume, fructe, carne și lactate. Dacă respectăm norma naturală, atunci nu ne mai încadrăm în 10,80 lei pentru elev. Prețul a crescut la toate. De exemplu, doar brânza de vaci a crescut cu 10 lei din luna ianuarie. Din cauza creșterii prețurilor la alimente nu se mai poate asigura o alimentație adecvată pentru copii", a adăugat Natalia Cristeva.
Anterior, la ședințele Guvernului Republicii Moldova, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a întrebat în repetate rânduri despre problema alocării subvențiilor de la bugetul de stat către grădinițe, școli și instituții medicale, care s-au confruntat cu un deficit acut de fonduri pentru plata utilităților. Guvernul Republicii Moldova a refuzat să facă acest lucru. Premierul Natalia Gavrilița a spus că doar consumatorii casnici și agenții economici pot primi compensații pentru gaze, iar instituțiile statului nu cad sub incidență.