Joaca independentă ajută copilul să-și dezvolte creativitatea și abilitățile de gândire critică. Încurajarea copilului să se joace de sine stătător ar putea părea o sarcină dificilă dacă acesta insistă să-i urmăriți fiecare mișcare. Totuși, cu puțină răbdare și cu ajutorul unor pași concreți, îl veți avea pe drumul cel bun în cel mai scurt timp.
Pentru a-ți obișnui copilul cu ideea de a se antrena într-un joc fără implicarea ta, începe încet. La început, stai liniștită lângă el în timp ce se joacă, în loc să i te alături. Odată ce este absorbit complet de ceea ce face, poți încerca să te muti într-o altă parte a camerei. Jocul independent nu înseamnă neapărat ca micuțul să fie singur. În plus, copilul se va simți liniștit dacă te afli în apropiere.
Cu toate acestea, nu te aștepta la miracole de la început. Cât timp copilul tău poate se poate juca pe cont propriu depinde parțial și de vârsta sa. În timp ce un copil de 12 luni se poate juca singur timp de cinci până la opt minute, unul de 2 ani poate fi capabil să se joace singur până la zece minute. Indiferent de timpul jocului independent, asigură-te că îi lauzi progresul: și spine-i Îmi place foarte mult modul în care te joci singur!
Oferă-i spațiu
Sigur, vrei să vezi mereu ce pune la cale micuțul tău, dar odată ce se joacă fericit singur, încearcă să nu te lași dusă de val. Asigură-te că zona de joacă este sigură și apoi arată-i interes din afara acestei zone. Dacă ești prea aproape, va fi ușor pentru copil să îți solicite atenția.
De asemenea, ai grijă de cât de des îi oferi copilului instrucțiuni de joacă ("Oooof, acela este un camion - nu telefon!"). S-ar putea să ai intenții bune, dar dacă intervii prea frecvent, riști să crești un copil care te privește întotdeauna pentru îndrumare. Părinții completează prea des răspunsurile copiilor; adulții trebuie să le permită copiilor să aibă propriile idei și răspunsuri.
În plus, copiii mici sunt mai predispuși să se mândrească cu realizările lor atunci când și-au ales obiectivele. Ajută-ți în schimb copilul să creeze un scenariu prefăcut, cum ar fi să meargă (cu mintea) la casa bunicilor, dar să nu detaliezi detaliile Pune întrebări despre călătoria cu mașina sau trenul și despre ce se va întâmpla în timpul șederii sale acolo - apoi oferă copilului un mic răgaz și vezi ce se întâmplă atunci când își "vizitează pe Bunica".
Bucură-te de ideea copilului tău de distracție
Acordp atenție lucrurilor de care copilul este atras în mod natural. Dacp fetița ta încearcă în mod constant să caute în trusa ta de machiaj, ai putea să-i dai o perie și pudră, astfel încât să poată imita ceea ce face mami.
Nu uita: copiii mici adoră să își imite părinții. Deci, dacă vrei ca micuțul tău să se joace singur în timp ce tu îți termini treaba (de exemplu, curățenia în camera de zi), oferă-i o modalitate prin care te poate "ajuta" - să zicem, să ștergă praful cu un șervețel umed.
Bineînțeles, pentru copilul tău, o mare parte din distracție este compania. Ca să îl înveți să nu se bazeze întotdeauna pe tine ca pe un coleg de joacă, dă-i oportunități dese de a interacționa cu alti copii - de exemplu programează ieșiri în parc, organizează ore de jocă cu alti copilași de vârsta lui. Micuțul tău va descoperi rapid că este posibil să se distreze și fără tine.
Fii atentă la gama de jucării și alege-le inteligent
Dacă vrei ca micuțul tău să devină un gânditor independent, oferă-i o gamă largă de obiecte. Obiectele cu multiple utilizări - cum ar fi blocuri, ghivece și tigăi, și cutii de carton - sunt deosebit de bune pentru a încuraja joaca independentă, deoarece toate aceste posibilități pot menține copilul ocupat mai mult timp. Același lucru este valabil și pentru jucăriile care necesită mai multă muncă (cum ar fi obiecte cu butoane, lego sau fermoare).
Mai puține jucării înseamnă mai mult
În plus față de tipul de jucării pe care îl oferi, concentrează-te asupra cantității. Având un număr mare de jucării poate face un copil mai distras; ca și adulții, copiii mici pot deveni copleșiți atunci când le sunt prezentate mai mutle opțiuni.
De fapt, așezarea obiectelor în cutia de jucării timp de câteva săptămâni poate fi o idee bună. Când jocuriile reapar după o perioadă de absență, copiii le pot percepe ca fiind mai noi și, prin urmare, mai interesante. Cu alte cuvinte, scoaterea unui obiect pentru o vreme și apoi reintroducerea lui în lada de jucării, este una dintre cele mai simple modalități de a încuraja copilul să se joace cu el pentru o perioadă lungă de timp.