mamaplus

O fetiță nou-născută din Bălți a reuşit să supravieţuiască după o intervenție chirugicală complicată

-
//
27.07.2021

O fetiță nou-născută a reuşit să supraviețuiască datorită medicilor de la Spitalul Republican "Timofei Moşneaga". Micuța a venit pe lume cu o malformație cardiacă congenitală şi a fost operată cu succes chiar din primele zile de viață. Anual, în Republica Moldova se nasc 5 copii cu astfel de patologii. Intervenția chirurgicală de aproximativ cinci ore.

"La aşa tip de copii cu transpoziție de vase magistrale îs încurcate căile circuitului mare şi circuitul mic. Dacă noi în mod normal trebuie să avem o saturație de 100%, micuța avea o saturație de 40%. S-a făcut o intervenție endovasculară. Un efect lărgit între două camere ale inimii", a spus Nichifor Sciuca, medicul cardiochirurg, SCR "Timofei Moşneaga".

Daria Rodic a născut-o pe micuța Mira la Bălți, ea fiind al patrulea copil în familie. Femeia spune că a aflat despre malformație abia după naştere.

"Am aflat despre malformația la inimă la o oră după ce am născut. Ea s-a învinețit şi mi-au spus că are probleme cu inima. Şi am adus-o la Chişinău. Am avut mari emoții, m-am rugat foarte mult. Medicii au făcut o minune", a spus mama bebeluşului.

Mama mai spune că starea fetiței se îmbunătățeşte de la o zi la alta.

Medicii susțin că micuții care se nasc cu astfel de malformații sunt incompatibili cu viața dacă nu sunt operați la timp.

În Moldova, operațiile la malformațiile de la inimă se fac doar la Spitalul Republican ''Timofei Moşneaga'' şi sunt gratuite.