Moldovenii produc brînzeturi italiene

Moldovenii produc brînzeturi italiene

-
//
25.10.2014

Brînzeturile italiene Mozzarella, Ricotta, Provola, Scamorza, Canestrato şi Burrata deja se produc în Moldova şi, respectiv, costă mai puţin decît cele importate de pe peninsula Italică. Devenind accesibile, ele încetează să mai fie pentru noi delicatese. În ţara noastră ele sînt produse la SRL „Fattoria Italiana" – o fabrică moldovenească, deschisă de investitorii italieni.

Moldovenii produc brînzeturi italiene

Întreprinderea a fost construită la Chişinău de la zero (investiţiile au constituit circa 4-5 milioane de lei) şi a fost lansată în luna aprilie a anului trecut. Reieșind din faptul că Moldova se află în Europa, la noi se produc numeroase produse alimentare, similare cu cele europene, investitorii italieni nu au avut îndoieli că brînza italiană, fabricată în tradițiile gustului italienesc, va fi acceptată de consumatorii autohtoni.

Primul produs al noii fabrici a fost, bineînţeles, Mozzarella (brînză proaspătă nesărată, sub formă de bile, se păstrează în saramură). Însă, dacă în Italia Mozzarella este o parte a culturii, iar italienii o consumă zilnic, în componența diferitor feluri de mâncare, în cazul Moldovei, puțini sînt cei care știu ce mai e și aceasta.. Însă după apariţia ei pe piaţă numărul amatorilor a sporit.

Moldovenii produc brînzeturi italiene

Mozzarella produsă la „Fattoria Italiana" este un produs natural, din lapte sută la sută, fabricat în cadrul utilajelor italienești, procesul fiind ghidat de tehnologul italian Nicodemo Parrilla. Recent Nicodemo Parrilla a devenit noul administrator al acestei întreprinderi. În prezent volumul laptelui prelucrat a crescut pînă la 2-3 tone pe zi, iar sortimentul de brînzeturi conţine deja şase poziţii.

Moldovenii produc brînzeturi italiene

Ricotta este o brînză gingaşă, produsă din zer și lapte. Provola – de obicei în forma unei pere, de dimensiuni diferite, se maturizează suspendată cîteva zile (este apreciată de amatorii vinului). Scamorza - este o brînză similară cu Mozarella. Diferenţa este că perioada de maturizare a acesteia este mai lungă şi ea nu se păstrează în sărămură. Canestrato este o brînză cu cheag tare, menționată chiar în "Odiseea" lui Homer. Burrata se aseamănă cu Mozzarella, dar cu gust mai fin. Partea exterioară a ei este din Mozzarella, iar în interior se găseşte un amestec de Mozzarella şi smîntână, avînd o textură moale, neobişnuită.

Moldovenii produc brînzeturi italiene

După cum au comunicat la Întreprindere, curînd acest sortiment va fi completat cu alte brînzeturi. În prezent specialiştii de la „Fattoria Italiana" experimentează cu noile tipuri de produse. Spre finele anului se aşteaptă un utilaj nou pentru producerea altor tipuri de brînzeturi.

Moldovenii produc brînzeturi italiene

Odată cu sporirea volumului produselor fabricate creşte şi numărul locurilor de muncă. Astăzi la fabrică muncesc 25 de persoane. Brînzeturile italiene produse în Moldova sînt comercializate la Chişinău, Bălţi, în unele centre raionale, precum şi la Tiraspol. În afară de aceasta, ele sînt livrate cafenelelor, pizzeriilor şi restaurantelor.

Totodată, businessmenii italieni importă în Moldova unele produse din Italia – ulei de olive, pasta, făina (se deosebeşte de cea cu care noi ne-am obişnuit, în special la prepararea aluatului pentru pizza), tomate, cafea, etc.

Sursa

Close menu