În anul 2016 oamenii de știință americani au publicat un studiu potrivit căruia femeilor însărcinate le este contraindicat să bea din sticle sau pahare din plastic, precum și să consume produse alimentare din recipiente de plastic.
Este vorba despre faptul că la producerea plasticului este utilizată, inclusiv, o substanță chimică numită bisfenol A. Pătrunderea acesteia în organismul viitoarei mame este extrem de nedorită, deoarece concentrația ridicată de bisfenol A afectează dezvoltarea fătului și s-ar putea ca copilul să sufere de obezitate. De altfel, aceeași substanță chimică se regăsește în multe sticluțe din care sînt hrăniți micuții.
În cadrul ultimelor cercetări oamenii de știință au analizat urina mamelor și copiilor, au măsurat greutatea și alți indici de sănătate, ceea ce a ajutat la identificarea problemei în cauză. Cu toate acestea, răspunsul la întrebarea, care este acțiunea acestui produs chimic nu a fost găsit.
Lucrările au continuat cu participarea experților canadieni și, împreună oamenii de știință, au descoperit mecanismul de acțiune al bisfenolului A. Ce-i drept, de această dată, obiectul studiului au fost nu oamenii, ci șoarecii.
Este curios că studiile anterioare au depistat similitudinea structurală a bisfenol A cu hormonul feminin estrogen. Medicii consideră că acesta este unul dintre motivele din cauza cărora produsul chimic are un impact negativ asupra creierului, precum și asupra sistemului reproductiv și endocrin. Cercetătorii au decis să verifice și acest lucru.
În timpul experimentelor rozătoarele gestante au fost împărțite în trei grupe. În hrana primului grup a fost adăugat bisfenol A, calculîndu-se doza, astfel încît să nu depășească limita maximă de siguranță stabilită de către Oficiul de Control al Calității Alimentelor și Medicamentelor SUA (Food and Drug Administration (FDA)). În hrana celui de-al doilea grup a fost adăugat dietilstilbestrol-ul - un preparat care conține estrogen sintetic. Grupul de control al femelelor era hrănit cu aceleași produse, dar fără adaos de chimicale și hormoni.
Atunci cînd în grupuri s-au născut urmașii, oamenii de știință au început să observe creșterea bruscă a leptinei - așa-numitul hormon al sațietății, care reglează metabolismul energetic și controlează apetitul, trimițînd semnalul către hipotalamus. De regulă, la șoarecii nou-născuți acest hormon atinge nivelul maxim în primele opt zile de viață, însă la primul grup acesta s-a ridicat două zile mai tîrziu, iar în al doilea grup nu s-a întîmplat deloc acest lucru.
Apoi, pe parcursul a două zile, cercetătorii le-au făcut șoarecilor injecții cu leptină, studiindu-le țesutul creierului și sîngele, pentru a măsura răspunsul organismului la hormon. S-a constatat că la acei șoareci ale căror mame au mîncat hrana cu adaos de bisfenol A, sensibilitatea la leptină era redusă, ca și la mame. Între timp, animalele din celelalte două grupuri au început să piardă considerabil în greutate.
Mai mult decît atît, la șoarecii care consumau de bisfenol A, s-a dovedit că densitatea fibrelor este redusă, dar și activitatea circuitelor neuronale ale hipotalamusului, implicate în reglarea consumului de energie.
Potrivit oamenilor de știință, care au publicat articolul științific în ediția specializată Endocrinology, aceste fapte vorbesc despre participarea activă a bisfenol A la dezvoltarea obezității (și a altor probleme de sănătate) și la oameni.
De asemenea, vom adăuga că prezența bisfenolului A în recipientele și ustensilele din plastic provoacă disputele ecologiștilor, medicilor și activiștilor pentru drepturile omului. Numeroasele studii au demonstrat că această substanță chimică poate fi legată cu dezvoltarea altor boli: de la autism pînă cancer. Controverse de rezonanță au izbucnit în anii 2008 și 2010 în SUA, iar ca urmare Oficiul pentru Controlul Calității Alimentelor și Medicamentelor a trebuit să revizuiască nivelurile admisibile a conținutului de bisfenol A în recipiente din plastic, informează revista Science.
De altfel, modificările din anul 2016 la Legea securității chimice și a controlului substanțelor toxice va obliga, probabil, agenția să verifice cel puțin 20 de substanțe chimice și, eventual, normele în legătură cu bisfenol A vor fi, de asemenea, revizuite.
Între timp, Canada a devenit prima țară care a interzis sticluțele pentru hrănirea copiilor din plastic care conține bisfenol A. Acest lucru s-a întîmplat în anul 2008, iar doi ani mai tîrziu, Canada a introdus oficial bisfenol A în lista produselor chimice periculoase.
Țările Uniunii Europene elaborează, de asemenea, o lege care să interzică acest produs chimic. În ceea ce privește Rusia, normele conținutului de bisfenol A în apa din mediu, alimente și produse alimentare nu au fost stabilite încă.
Anterior, vă reamintim, cercetătorii au stabilit că femeile cu exces de greutate sînt mai susceptibile de a da naștere copiilor biologic mai bătrîni.
Sursa: NOI.md