Produsele alimentare modificate genetic - argumente pro, contra, pericole

Produsele alimentare modificate genetic - argumente pro, contra, pericole

-
//
13.10.2014

Produsele alimentare modificate genetic – sînt bune sau rele? Această întrebare frămîntă omenirea din momentul apariției lor. Şi se pare că o lungă perioadă de timp nu va fi rezolvată. Parcă a fost dovedit deja pericolul lor, dar ... dar ... dar.

Produsele alimentare modificate genetic - argumente pro, contra, pericole

Ţara, care permite utilizarea produselor alimentare modificate genetic, în mod obligatoriu, efectuează cercetări de siguranţă. Şi unele produse trec testul şi sunt puse în vînzare. Acest lucru nu înseamnă neapărat că ele nu vor aduce prejudicii sănătăţii, nu putem răspunde direct la această întrebare, însă procentul de încredere este totuşi înalt. Şi datorită genelor introduse poate fi obţinut un randament de 2-3 ori mai mare, decît în mod obişnuit. Este un plus mare, mai ales dacă ne vom aminti că populaţia planetei în curînd va depăşi 7 miliarde, iar numărul de persoane în lume, care suferă de foame, este mai mare de 900 mln.

Cu toate acestea, există şi o mulţime de cercetări serioase, care au constatat că utilizarea produselor transgenice duce la infertilitate, dezvoltarea cancerului, alergii. Este deocamdată necunoscut faptul, ce impact vor avea aceste produse asupra generaţiilor următoare. Şi nu este clar, cum genele, introduse artificial, se vor dezvolta în continuare.

Din toate acestea putem concluziona că în timp ce oamenii de ştiinţă discută, studiază şi inventează, noi, simplii consumători, mai bine să evităm, cît este posibil, produsele alimentare modificate genetic. În multe țări au fost adoptate legi privind etichetarea obligatorie a produselor alimentare modificate genetic. Oamenii nu-și doresc să devină cobai în serviciul geneticienilor...

Sursa