Toxoplasmoza - este o boală parazitară a omului și animalelor cauzată de cele mai simple microorganisme. În cele mai multe cazuri oamenii se infectează cu toxoplasmoza de la pisici.
Totodată, majoritatea persoanelor infectate cu toxoplasmoză nu întâmpină careva probleme sau dificultăți provocate de boală, și chiar nu știu despre existența acesteia.
Care persoane necesită efectuarea unei investigații?
Cele mai grave consecințe sunt cauzate de toxoplasmoza congenitală, care afectează fătul în uter. Este o boală extrem de periculoasă, care poate provoca moartea neonatal sau alte afecțiuni grave ale diferitor organe: sistemului nervos, ochilor. De aceea, femeile gravide – sunt cele care în mod obligatoriu trebuie să facă un test la toxoplasmoză încă din primele etape ale sarcinii.
În cazul în care, o femeie a suferit o infecție anterior, trebuie să facă un test la toxoplasmoză înainte de sarcină, pentru a lua măsurile de precauție. Asta pentru, că omul care a fost infectat cu această maladie, are imunitate, astfel încât infectarea repetată nu îl amenință. Iar dacă, anticorpii, care vorbesc despre imunitate lipsesc în organismul viitoarei mame, riscul de molipsire în perioada sarcinii există.
Unei investigații la toxoplasmoză sunt supuse și femeile, care suferă de infertilitate sau nu pot duce sarcina, deoarece în ambele cazuri motivul poate fi infecția cu toxoplasmoză. Desigur, că toate persoanele care prezintă unele sau altele simptome de toxoplasmoza (mărirea nodurilor limfatice, febră ușoară pe termen lung, dureri în mușchi)ar trebui să facă o investigație similară. Totuși, în situațiile descrise mai sus, se recomandă pentru început excluderea altor cauze, care pot provoca aceste simptome.
Metode de tratare
Toxoplasmoza este o boală, care nu întotdeauna necesită tratament. Asta pentru că este imposibilă tratarea integrală, iar agentul patogen al toxoplasmozei și anticorpii rămân în organismul omului pentru toată viața.
Scopul tratamentului constă nu în faptul, de a curăța organismul de toxoplasmoză, ci în faptul de a nu permite afectarea organelor interne. De aceea, tratamentul toxoplasmozei este indicat în cazurile, când simptomele maladiei sunt evidente.
În prezent, cu ajutorul antibioticelor și chimioterapiei este tratată cu succes toxoplasmoza acută. Au fost elaborate schemele speciale pentru tratarea oamenilor și a animalelor.
Ceea ce ține, de toxoplasmoza cronică, tratarea acesteia este mult mai dificilă. Preparatele chimice în acest caz nu dau un efect pozitiv. O atenție sporită este acordată terapiei imunomodelatoare pentru a ajuta organismul să înfrunte această boală.
Măsuri pentru evitarea infectării cu toxoplasmoză.
Măsurile de profilaxie a toxoplasmozei sunt foarte simple și accesibile pentru toți. În primul rând, trebuie evitat contactul cu pisicile. Hrănirea și curățarea WC-ului pisicii trebuie făcută cu mănuși pe mîină. După care trebuie să vă spălați bine pe mâini. Pe perioada de sarcină, se recomandă să dați pisica unor prieteni. Amintim, că această recomandare este făcută doar pentru femeile gravide care nu au fost infectate cu toxoplasmoză până la sarcină. În cazul în care aveți deja imunitate la toxoplasmoză, puteți ține pisica în casă fără vreun risc pentru viitorul bebeluș.