Copiii din orfelinatele Moldovei sunt supuși unui comportament abuziv din partea educatorilor și a pedagogilor. Sunt datele prezentate de către asociația obștească ”Parteneriat pentru fiecare copil”.
Potrivit copiilor intervievați, metodele disciplinare utilizate includ nu doar cenzură, dar și lovituri cu rigla peste palme și chiar peste cap. Copiii se simt umiliți și vinovați din cauza acestui comportament. Specialiștii consideră, că este vorba de o problemă serioasă, pentru că copii merită un comportament adecvat.
Studiind regulile interne de funcționare ale instituțiilor de acest tip, experții au stabilit, că procedura de angajare a personalului didactic nu prevede cerințe de prevenire a abuzului față de copii. Angajarea personalului are loc doar în bază de concurs, dosarul angajatului conține documente standard și nu se solicită certificate, care confirmă lipsa tendinței spre violență. De cealaltă parte, cadrele didactice susțin că documentele care reglementează activitatea lor nu specifică care comportament se consideră abuziv și violent. Există doar o preîntâmpinare în formă orală pentru a nu lovi copiii.
Copiii nu au posibilitate să ceară ajutorul cuiva, deoarece convorbirea lor poate fi interceptată de către secretara directorului, educator sau chiar director.
Reiese că în aceste condiții, copiii nu au alte oportunități de a informa pe cineva din afara instituției privind cazurile de neglijență și comportamentul abuziv.
Potrivit aceluiași studiu, în activitatea orfelinatelor nu sunt prevăzute metode de integrare a copiilor în familii, lucru care poate duce la probleme în relațiile interpersonale, iar în rezultat - abuzul și neglijarea copiilor. De-asemenea, copiii nu au suficient mobilier pentru lucrurile personale, orfelinatele nu au WC sau condiții elementare de igienă personală.