În situațiile în care unii copii nu vor din anumite motive să poarte ochelari, părinții se gândesc la o alternativă cum ar fi lentilele de contact. În general, medicii nu recomandă purtarea lentilelor până la vârsta adolescentei. Problema nu este una medicală, ci ar fi vorba mai mult despre responsabilitatea pentru îngrijirea și purtarea lentilelor de contact. Totuși, pentru a lua o decizie bună pentru copilul tău ar fi bine să te gândești la cât de motivat este acesta să poarte și să îngrijească lentilele corect.
În urma unui studiu despre folosirea lentilelor de contact efectuat de un grup de pediatri, s-a descoperit că, începând cu vârsta de 8 ani, vârstă la care vederea se dezvoltă complet, copiii sunt capabili să pună și să dea jos lentilele de pe ochi, să le curețe și să le schimbe la data potrivită.
Rutina și obiceiurile de îngrijire a lentilelor au fost comparate la copii și adolescenți purtători de lentile de contact, pentru a vedea care grup este mai predispus la probleme, iar rezultatul a fost că riscul unor complicații oculare în urma utilizării lentilelor nu era mai crescut în cazul copiilor.
Ce trebuie să știe orice părinte înainte de a lăsa copilul să poarte lentile?
Orice părinte trebuie să verifice mai întăi cât de disciplinat este copilul lor când vine vorba de responsabilități ușoare sau medii. Întreabă-te următoarele lucruri: ”Copilul meu îndeplinește sarcini în mod regulat, cum ar fi să-și facă patul, să facă curățenie în cameră sau să dea mâncare la câine fără să trebuiască să-i reamintesc? Dacărăspunsul este afirmativ la majoritatea întrebărilor, atunci copilul tău va fi pregătit să renunțe la ochelari în favoarea lentilelor.
Ce beneficii au lentilele de contact în cazul copiilor?
În general, copii au parte de aceleași beneficii pe care le obțin și adutii care poartă lentile. Însă ei mai pot beneficia de o posibilă încetinire a problemelor de vedere. Dacă copilul tău are miopie, ai putea lua în considerare lentilele de contact rigide. Conform unor specialiști oftalmologi, acestea pot încetini progresul miopiei, care, de obicei, apare la vârste cuprinse între 8 și 16 ani.
Pentru copii, lentilele de contact pot îmbunătăți multe dintre situațiile pe care le întâlnesc acasă, la joacă sau la școală:
- Lentilele îmbunătățesc încrederea în sine. Mulți copii ar prefera să nu poarte ochelarii de vedere la școală, dacă ar avea de ales. Pot avea impresia că arată caraghios sau diferit și că nu se integrează în clasă. De asemenea, unii dintre ei pot fi victime ale răutăților altor copii care îi percep drept "tocilari". Schimbarea aspectului fizic cu ajutorul lentilelor de contact îi poate oferi copilului un confort estetic și mai multă încredere în sine, care poate duce nu numai la un comportament social mai bun, ci și la rezultate mai bune la învățătură.
- Lentilele măresc siguranța deoarece conferă o vedere periferică mai bună. Folosirea lentilelor de contact poate fi chiar mai sigură decât purtarea ochelarilor atunci când practică diverse sporturi. Toți ochelarii pentru sport ar trebui fabricați dintr-un policarbonat rezistent la șocuri. Chiar și așa, ramele tot se pot rupe și pot răni copilul sau pot cădea de pe față din cauza transpirației din timpul jocurilor.
- Diminuarea impactului razelor ultravioletelor: în perioada copilăriei, razele ultraviolete afectează cel mai mult ochiul copilului din cauza timpului mai mare petrecut în aer liber și a structurii fiziologice a acestuia în perioada copilăriei.
Reguli de siguranță la purtarea lentilelor de contact de către copii
Dacă copilul tău vrea să poarte lentile de contact, asigură-te că a înțeles care sunt riscurile unei infecții sau iritații la ochi și știe că:
- Nu trebuie să schimbe sau să împrumute lentilele de contact altor copii.
- Nu trebuie să folosească saliva, apa plată, apa distilată sau soluție salină nesterilă făcută acasă pentru a curăța lentilele de contact.
- Pentru fete, trebuie să se machieze abia după ce au aplicat lentilele de contact.
- Trebuie să folosească produse pentru piele cu hipoalergeni, și cosmetice care au marcajul "pentru ochi sensibili" sau "pentru purtarea lentilelor de contact".
Copilul meu este pregătit să încerce lentile de contact. Ce tip de lentile să aleg?
Probabil cele mai bune lentile pentru perioada de acomodare sunt cele de unică folosință. Acestea nu necesită o îngrijire specială. După ce copiii se obișnuiesc cu lentilele de contact se poate face trecerea la lentilele cu purtare zilnică sau chiar cu purtare continuă.
Copilul meu vrea să încerce lentilele colorate. Ce trebuie să stiu despre ele?
Unii copii își doresc să poarte lentile de contact colorate că parte dintr-un costum amuzant, de Halloween sau la o serbare la școală. Nu recomandăm purtarea lor fără a face un consult înainte, chiar dacă este vorba de un element cosmetic folosit pe scurtă durată.
Alegeți lentile colorate din magazine specializate. Modelele nespecializate nu permit același nivel de trecerea a oxigenului către cornee și pot cauza probleme. Mai trebuie știut că lentilele colorate nu se pot purta peste lentilele normale.
Sfatul oftalmologului
Înainte de a folosi lentilele de contact, aflați cât de motivat este copilul să aibă grijă de ele, dacă ochelarii de vedere îi plac sau îl incomodează, iar apoi mergeți la un consult specializat.