Copiii, încă de mici, pot pune sute de întrebări părinților. Pe măsură ce cresc și se dezvoltă, copiii devin tot mai curioși, iar la un moment ei pot să-și întrebe mamele și tații despre cum au apărut pe lume. Astfel, în calitate de părinți, ar trebui să fiți pregătiți să le oferiți răspunsurile corespunzătoare. Psihologul Ana Niculăeș a explicat cum trebuie să le vorbiți copiilor despre sex, organe genitale și naștere.
Întrebările pe care copilul le adresează părinților și răspunsurile potrivite ale celor din urmă depind de vârsta micuțului, dar și de capacitatea de a le percepe.
Potrivit specialistului, una dintre greșelile părinților este folosirea unor denumiri incorecte ale organelor reproductive atât ale fetițelor, cât și băiețeilor.
„Cu cât vârsta e mai mică, cu atât îi dăm mai puține detalii, cum ar fi: „este o celulă din partea mamei, alta din partea tatălui, ele s-au întâlnit și ai apărut tu”. Pe parcurs pot apărea întrebări legate de cum are loc sarcina sau pe unde iese copilul. Până la vârsta de șapte ani, copilul nu are elementul de pudoare. Respectiv, atunci când părintele răspunde așa cum stau lucrurile, el le percepe ca pe o normalitate.
Începând cu vârsta de șapte ani și mai mult, copiii încep să se rușineze și, respectiv, ei tind să se ascundă și să nu mai pună întrebările astea sau pot să verifice. De regulă, când ei întreabă, ei deja știu răspunsul și atunci ei verifică părintele”, explică specialistul.
Sfaturi care v-ar putea fi de ajutor în discuțiile cu cel mic:
„Recomandarea ar fi să folosiți denumirile anatomice. Să numiți „penis”, și nu „cuc”, „șurubaș” sau orice alte diminutive. În cazul fetițelor - „vulvă”. Evitați aspecte cum ar fi „păsărică” sau alte conotații, pentru că asta creează confuzii.
Eu cunosc un caz cum mama îi spunea băiețelului că el are penis, iar bunica, atunci când el era la țară, îi spunea că are cuc. Pur și simplu copilul era foarte confuz, iar la un moment dat, atunci când părinții erau împreună, se auzeau sunetele unui cuc și reacția copilului a fost „Mama, uite, penisul cântă!”.
Astfel, de fiecare dată, cu cât mai des o să folosiți, fără a roși, aceste explicații precum „copilul se dezvoltă în uter”, „copilul este născut prin intermediul vaginului”, atunci copilul o să conștientizeze asta ca pe o normalitate”, spune psihologul.