Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 16

Începând cu această săptămână, bebelușul este capabil să-ți audă vocea, pe care o va recunoaște la naștere. Acum ai un motiv în plus să-i citești, să-i cânți și să-i povestești cu ce s-a ocupat mămica sa toată ziua.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Fătul este atât de mic, încât ți-ar putea încăpea într-o palmă. În următoarele săptămâni, însă, înălțimea și greutatea lui se vor dubla, așa că burta îți va crește văzând cu ochii. Unghiile îi sunt total formate, iar la ochișori îi apar genele. Acum, bebelușul tău își ține bine capul, iar inima lui pompează aproximativ 20 de litri de sânge și cantitatea va crește pe măsură ce se dezvoltă.

Bebelușul are acum papile gustative și poate simți mirosul usturoiului pe care îl mănânci și a altor mirodenii.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Fundul uterului tău ajunge la jumătatea distanței dintre osul pubian și buric, iar ligamentele care-l susțin se subțiază și se întind pe măsură ce crește greutatea.

În această perioadă, ai putea simți mișcările bebelușului, pe care mămicile le compară cu pocnetul floricelelor de porumb, un peștișor care înoată, bătaia aripilor de fluture sau bolboroseala. Dacă la început nu vei fi sigură că sunt mișcările fătului, odată ce vor deveni regulate, nu le vei mai confunda.

Simptome:

  • Scaune tari și uscate
  • Cantitate mărită de secreții vaginale
  • Somnolență
  • Sângerări nazale
  • Urinare frecventă

Sfaturi utile:

În săptămâna a 16-a de sarcină, pofta de mâncare crește. Uneori, chiar noaptea poți să te trezești cu o senzație de foame. Un iaurt sau un pahar cu lapte și biscuiți îți pot fi de ajutor în acest caz.

Mănâncă sănătos, alege alimente bogate în proteine și vitamina B. Ultima masă înainte de culcare trebuie să conțină oricare din următoarele alimente: ouă, lapte, paste, cereale, iaurt cu fructe sau carne de curcan.

În această perioadă sunt interzise băile fierbinți, sauna și solarul. În caz contrar, temperatura corpului va crește și va crea probleme de circulație a sângelui transportat către bebeluș.

De asemenea, o altă recomandare este să respecți programările stabilite împreună cu medicul tău, deoarece consultațiile prenatale sunt foarte importante în sarcină.

Alte sfaturi:

  • Alege modul în care-ți dorești să naști, spitalul și medicul care te va asista.
     
  • Implică partenerul de viață în sarcină, încurajează-l să meargă la consultații și bucurați-vă în doi de această frumoasă perioadă.
     
  • Planifică o cină romantică cu tatăl copilului. Petreceți cât mai mult timp în doi, pentru că degrabă nu veți mai avea această posibilitate.
...