Descriere săptămâna 15
Te simți din ce în ce mai bine, începi să te obișnuiești cu ideea că ești însărcinată, iar ocupația de bază a celui din burtică este să înghită lichid amniotic, dezvoltându-și alveolele din plămâni și sistemul digestiv.
Cum se dezvoltă bebelușul?
Cu toate că încă are pleoapele închise, bebelușul tău sesizează lumina, iar dacă vei îndrepta un obiect luminos spre burtică, acesta ar putea să reacționeze. Fătul se încruntă și face tot felul de grimase.
Picioarele îi sunt mai lungi decât brațele și își poate folosi articulațiile și fragmentele membrelor. Pumnii bebelușului sunt de mărimea unor boabe de mazăre. În această săptămână, continuă să i se formeze oasele și măduva osoasă, iar mușchii continuă să se dezvolte.
Dacă în viitorul apropiat planifici să faci o ecografie, vei putea afla sexul copilului tău. Un moment emoționant și foarte așteptat!
Ce se întâmplă în corpul femeii?
Cantitatea de sânge din corpul tău s-a mărit cu aproape 1,5 litri. Asta pentru a servi tot mai bine placenta și uterul care se măresc pe zi ce trece. Din cauza modificărilor hormonale și a creșterii fluxului de sânge în mucoasa nazală, s-ar putea să ai nasul înfundat și sângerări nazale.
Dacă ai alunițe, acestea s-ar putea pigmenta și mai mult, de asemenea, ți-ar putea apărea unele pete maronii pe piele. Dacă ești la a doua sau a treia sarcină, s-ar putea să simți mișcările bebelușului, iar dacă ești la prima experiență, trebuie să mai aștepți câteva săptămâni. Ai mai multe șanse să sesizezi primele mișcări dacă stai întinsă.
Simptome:
- Stare de slăbiciune, din cauza tensiunii arteriale scăzute.
- Urinarea frecventă, care este determinată de presiunea exercitată de uter pe vezica urinară.
Sfaturi utile:
-
Nu consuma pește care conține un nivel ridicat de mercur: somn, pește spadă, rechin.
-
Mănâncă fibre, găsite în fructe, legume și cereale, pentru a preveni constipația. De asemenea, bea multă apă, fă mișcare constantă și mergi la toaletă fără amânare.
-
În această perioadă, corpul suferă anumite schimbări interioare și exterioare. Burtica se vede, iar întinderea mușchilor poate provoca mici crampe. În acest caz, hidratează-ți pielea cu o cremă potrivită și relaxează-te!
-
Pentru ca sângele să circule normal în organismul tău, fără ca uterul să preseze anumite vene, trebuie să dormi pe partea stângă sau dreaptă. Poți dormi cu fața în jos, însă poziția devine, treptat, tot mai grea, întrucât burtica crește din ce în ce mai mult.
- Începe să-i vorbești mai mult bebelușului tău, astfel vei crea o legătură puternică încă din burtică.
- Fă-ți mai mult timp pentru tine și răsfață-te din plin. Citește, fă plimbări, mergi la salon, vizionează filmele preferate și alintă-ți papilele gustative cu tot ce-ți poftește inima.
- Consumă alimente bogate în calciu, deoarece bebelușul îți ia toate rezervele.
Teste în săptămâna a 15-a de sarcină:
Dacă trebuie să faci amniocenteza, aceasta poate fi efectuată de acum până la 18 săptămâni. Testul poate identifica sute de anomalii genetice sau cromozomiale.