Caria la bebeluși și copii mici poate avea un efect devastator. Dinții de lapte (sau primari) ai bebelușului au un rol esențial în masticație și vorbire corectă, cât și pentru erupția dentiției permanente. Copiii care sunt obișnuiți de mici cu o igienă orală riguroasă se vor bucura de o dantură sănătoasă la maturitate.

mamaplus

Odată cu erupția dinților, cele mai mari riscuri pentru apariția cariilor le reprezintă:
- Dieta bogată în zahăr, cu multe gustări care pot contribui la apariția cariei dentare, întrucât nu există timp suficient între mese pentru ca dinții să se recupereze în urma plăcii acide formate de masa precedentă.
- Adormirea cu biberon cu lapte, suc sau altă băutură, lapte de sân (caria de biberon). Acestea permit dinților să fie acoperiți de zaharurile naturale conținute de lichide (lactoza, fructoza), care, în schimb, pot forma placa bacteriană. O soluție ar fi înlocuirea laptelui sau a sucului cu apa sau oferirea biberonului înainte de culcare, urmată de curățarea gingiilor.
- Igiena orală incorectă sau inexistentă. Gingiile bebelușului trebuie masate cu o compresă sterilă umezită și, odată ce primii dinți încep să erupă, aceștia pot fi curățați cu o periuță special concepută pentru cei mai mici dintre noi, cu peri de silicon.

Pentru a preveni formarea cariilor:
- Oferă-i copilului un biberon cu apă înainte de culcare și niciodată un alt lichid;
- Pe cât posibil, încurajează copilul să mănânce gustări sănătoase și, pe măsură ce crește, încearcă să-i limitezi numărul gustărilor zilnice;
- Încurajează-l să renunțe la biberon începând cu lunile 9-12 de viață;
- Curăță dinții copilului în fiecare seară înainte de culcare;
- Odată cu apariția primilor dinți de lapte, trebuie programat un consult stomatologic (în jurul vârstei de 1 an).

Un copil născut în secolul XXI TREBUIE să aibă dinți sănătoși pentru întreagă viață. Prevenirea cariilor și igiena orală corectă vor scuti viitorul adult de suferință, dar și o grămadă de bani.

Sursa