În societate există mai multe opinii contradictorii asupra noilor prevederi ale legii privind controlul tutunului.
Preşedintele asociaţiei "Fumătorii Responsabili", Constantin Dascăl, este de părere că legea antitutun este una imperfectă, deoarece sub incidenţa acestei legi cad şi fumătorii de ţigări electronice, care, potrivit lui, nu au nimic cu produsul de tutungerie, iar nicotina pe care o inspiră le poate dăuna doar lor, şi nu celor din jur.
De asemenea, el consideră că "prin astfel de legi fumătorii de ţigări electronice şi cei de narghilea sînt discriminaţi".
"Vom cere rectificarea legii privind controlul tutunului în ceea ce priveşte obligativitatea autorităţilor de a crea locuri special amenajate pentru fumători", spune el.
Asociaţia Obştească "Fumătorii responsabili" va organiza un flashmob pentru a atrage atenţia în mod repetat autorităţilor RM asupra situaţiei apărute în urma unor inadvertenţe şi neclarităţi din noile prevederi ale legii antitutun.
În acelaşi timp, studenţii de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" organizează flashmobul "Noi împotriva tutunului!".
"În faţa Spitalului Clinic Republican peste 70 de tineri se vor alinia în forma simbolului "Fumatul interzis!" pentru a sensibiliza populaţia cu privire la efectele nocive ale fumului de ţigară asupra organismului uman", a informat şeful departamentului Comunicare şi Relaţii Publice, Silvia Ciurbei.
Potrivit ei, "acţiunea este organizată de Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină în contextul Zilei Mondiale fără Tutun, marcate anual la 31 mai".
Totodată, va fi lansată campania "În doar 7 minute...", ce va ilustra cîteva mici plăceri ale vieţii la care se renunţă pentru un fum. Se spune că fiecare ţigară scurtează viaţa cu 7 minute, timp în care: Poţi admira un răsărit; Te poţi îndrăgosti şi poţi iubi; Poţi vorbi cu mama; Poţi desena cu copilul tău o floare; Poţi rîde în hohote cu prietenii; Poţi savura un desert bun sau Poţi face pe cineva să zîmbească...
Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, Tinerii Partidului Democrat din Moldova au mers astăzi în centru capitalei şi au împărţit mere în schimbul unei ţigări, astfel îndemnînd cetăţenii să lase fumatul.
Liderul Tineretului Democrat, Alexandru Cauia, a menţionat: „Scopul nostru este de a convinge cît mai mulţi fumători să renunțe la acest obicei şi să promovăm un mod de viaţă sănătos, deoarece consecinţele fumatului sînt dezastruoase".
"Anual, în Moldova, din cauza fumatului, mor circa 4600 de persoane, iar peste jumătate din numărul bărbaţilor fumează. Rata femeilor fumătoare este de 8%, iar fiecare al 10-lea copil cu vîrsta cuprinsă între 12 şi 15 ani fumează – cifre alarmante. În acest context, vreau să îndemnăm cetăţenii să consume mai bine vitamine decît să fumeze", a spus el.
Sursa: Infotag.md