A apărut copilul în viața voastră și vi s-a schimbat Universul de tot. Va mai exista oare viață de cuplu? Venirea noului membru în familie va schimba definitiv dinamica în relația dintre partenerii deveniți și părinți? Te vei ocupa de copil și soțul va fi dat uitării? Sau soțul va fi prioritatea ta orice ar fi? Copilul sau soțul, cine e pe primul loc?

mamaplus

Apariția unui copil într-o familie clar va aduce câteva schimbări în viața celor doi parteneri. Și poate nu doar câteva, iar unele dintre ele vor fi chiar definitive.

Există păreri de-ale mămicilor care au susținut că venirea copilului în viața de familie va însemna că soțul „pică automat pe ultimul loc” și că părinții trebuie să se sacrifice în totalitate pentru copil, pentru binele și nevoile lui.

Ideea că viața de cuplu trebuie sacrificată pentru binele copiilor nu aduce nimic bun. Sunt atâtea exemple de divorțuri în jurul nostru și atâția copii traumatizați cu expresii și convingeri de tipul „am decis să stau alături de tatăl tău pentru ca ție să-ți fie bine, să ai un tată”, care nu au adus nimic pozitiv.

Există și femei care susțin că apariția unui copil nu înseamna că acesta trebuie să devină prioritatea ta supremă. Ba chiar mai mult de atât, soțul ar trebui să rămână pe primul loc, orice ar fi.

Oare care este cea mai bună variantă? Care este soluția? Undeva pe la mijloc, probabil. Foarte frumos a scris o mămică în acest sens: 

„Cred că mai corect e să pun pe primul loc persoana care în acel moment are mai multă nevoie să i se acorde atenție! Sa nu mă înțelegi greșit. Căsnicia este importantă, pentru că o viață de cuplu armonioasă, face ca familia să fie una fericită și stabilă. Am auzit și văzut mult prea multe cupluri în jurul meu care nu au rezistat prea mult împreună pentru că partenerii nu aveau prea multe lucruri sau interese în comun. Chiar cred că partenerii trebuie să aibă grij de relație, de cuplu, doar că acest lucru nu înseamnă că trebuie să faci din partenerul tău prioritatea ta numărul unu. Cred că mai corect e să pun pe primul loc persoana care în acel moment are mai multă nevoie să i se acorde atenție. Uneori e copilul, mai ales dacă este foarte mic, este chiar firesc să fie astfel. Alteori este vorba despre soțul meu. Și sunt momente în care eu sunt o prioritate. Deseori ne întrebăm: cine a avut o zi mai dificilă? Cine are nevoie de atenție și afecțiune în plus? Cine are nevoie de mai mult suport din partea celorlalți membri de familie? Cine are nevoie de timp petrecut unu-la-unu? Atunci când unul dintre noi are mai multă nevoie de atenție, ceilalți înțeleg și se implică”.

Ne vizitează bunicii și copilul rămâne o perioadă în grija lor? Atunci clar viața de cuplu este prioritatea noastră în acel moment. Copilul este răcit și are nevoie de îngrijire și afecțiune în plus? Atunci ambii parteneri se vor concentra pe nevoile micuțului. Astfel viața de cuplu nu va avea de suferit în acel moment.

Sursa