Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descrierea săptămânii 3

Ura! Minunea s-a întâmplat! Un singur spermatozoid a străpuns membrana ovulului și l-a fertilizat. După câteva zile, ovulul fertilizat a ajuns în uter și a început să crească.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

În termeni medicali, bebelușul tău este numit blastocist, un ghem format din câteva sute de celule care se multiplică (blastocistul este mai mic decât un bob de sare). La momentul implantării, multe femei pot avea o mică sângerare, cunoscută că sângerarea de implantare. După acest proces, o parte din blastocist se va transformă în viitoarea placentă, care începe să secrete un hormon hCG (gonadotropina corionica umană), iar o parte în viitorul embrion. Nivelurile hCG cresc mult în timpul sarcinii, cantitatea sa din sânge dublându-se la fiecare 48 de ore.

În jurul ghemului de celule se acumulează lichid amniotic, care va deveni sac amniotic și îl va proteja pe bebeluș în burtică. Mucoasa uterului se îngroașă, secretând foarte mult fluid nutritiv.

În această săptămână, un test de sânge ți-ar putea confirma sarcina.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Bebelușul în devenire are 46 de cromozomi - 23 de la tine și 23 de la partenerul tău, aceștia ajutând la determinarea sexului și a aspectelor fizice, de personalitate și cognitive.

Dacă ar fi să vorbim de sexul copilului, mama oferă întotdeauna un cromozom X, în timp ce tatăl poate oferi fie un cromozom X, fie unul Y. Dacă spermatozoidul care fertilizează ovulul poartă un cromozom X, atunci copilul va fi o fetiță (cu doi cromozomi X). Dacă spermatozoidul poartă cromozom Y, atunci copilul va fi băiat (XY).

Simptomele sarcinii:

În sfârșit, apar și primele simptome ale sarcinii, printre care:

  • Sensibilitate la mirosuri
  • Greață sau vărsături
  • Urinare frecventă
  • Oboseală accentuată
  • Sâni umflați

Sfaturi utile:

E timpul să cumperi un test de sarcină (sau chiar mai multe). Astfel, vei fi pregătită pentru săptămâna următoare și vei putea folosi testul în cazul în care ciclul menstrual nu apare. Multe teste efectuate acasă pot confirma cu precizie o sarcină în săptămâna de după perioada normală de menstruație, adică la două săptămâni după ce a avut loc ovulația.

În timpul sarcinii este importantă activitatea fizică. Însă nu uita că, înainte de a începe sau dacă practici un program de exerciții, trebuie să discuți cu medicul tău. Mamele care aveau înainte de sarcină un regim activ, probabil vor continua același stil de viață.

  • Dacă consumai unele medicamente, renunță la ele, nu înainte de a cere părerea medicului.
  • Ia suplimente de acid folic și alte vitamine pe care ți le recomandă medicul.
  • Mănâncă diversificat și sănătos.
  • Evită alcoolul și țigările.
...