Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 20

20 de săptămâni de sarcină - felicitări! Ai trecut jumătate de drum! Din punct de vedere psihologic, îți va fi mai ușor, deoarece deja ești îndrăgostită de mica minune, mișcările căreia le simți zilnic. A venit timpul pentru cea de-a doua ecografie obligatorie. Totodată, va trebui să faci mai multe teste. Burtica ta este în creștere, iar prietenii deja te întreabă dacă ești însărcinată, iar tu nu mai ai nimic de ascuns.

Corpul tău în săptămâna a 20-a de sarcină

Burtica ta e proeminentă deja, iar buricul începe să iasă în evidență. Ai luat în greutate aproximativ 4-5 kilograme. La unele femei, apare lichidul translucid gălbui, numit colostru, în zona mameloanelor. Nu trebuie să-l storci, ci doar să-ți ștergi sânii cu o cârpă moale. Acesta este un precursor al viitorului lapte matern și poate fi produs în cantități mici până la naștere. Dacă bebelușul împinge prea tare, ar putea fi un semn că nu are suficient oxigen. Ar trebui să ieși mai des în aer liber sau să faci sport pentru însărcinate, dacă-ți permite medicul. Pielea abdomenului se întinde, deoarece uterul crește. Acest lucru poate provoca o mâncărime ușoară, însă cremele și loțiunile speciale te vor ajuta de minune în acest sens.

Fătul în săptămâna a 20-a de sarcină

În această săptămână, fătul cântărește aproximativ 300 gr și are lungimea de 26 cm, fiind de mărimea unei banane mici. În această săptămână, poți afla dacă vei avea o fetiță sau un băiețel.

Un strat de substanță grasă, vernix casosa, protejează pielea bebelușului de lichidul amniotic. De asemenea, această substanță îl va ajuta la naștere, atunci când va trebui să alunece prin canalul de naștere. Fătul a început să înghită lichid amniotic, iar rinichii continuă să producă urină. Înghițitul este util pentru tubul digestiv. Meconiu (un produs final al digestiei) se acumulează în colon și va produce primul scaun după nașterea copilului.

Tot în săptămâna 20 de sarcină, continuă să-i crească părul și unghiile, micuțul are deja sprâncene, o podoabă capilară bogată și membrele bine dezvoltate.

Simptome:

  • Perturbări ale vederii
  • Sforăit
  • Urinare frecventă
  • Probleme cu somnul
  • Crampe musculare la nivelul gambelor
  • Oboseală

Sfaturi utile:

  • Bebelușul crește și este din ce în ce mai energic, însă nu întotdeauna îi poți simți mișcările în burtică. Ai grijă de tine, relaxează-te ca să-i percepi mișcările sau să-l stimulezi, de exemplu prin povești și muzică.
     
  • Sânii cresc în continuare, de aceea se recomandă să porți sutiene speciale care să-i susțină. De asemenea, protejează-ți burtica cu lenjerie din bumbac.
     
  • Încearcă să faci exerciții fizice simple, dar în niciun caz cele ce presupun să te întinzi pe spate. În trimestrul doi poți să urmezi cursuri de gimnastică pentru femei gravide sau să ceri opinia unui specialist în acest sens.
     
  • În cazul în care te confrunți cu dureri de spate, fă înot sau o baie călduță, masaj pe spate, ridică picioarele de jos sau ia o poziție corectă atunci când stai așezată pe scaun.
     
  • Consumă alimente bogate în fier, precum carnea roșie slabă, fasolea uscată, spanacul, fructele uscate, germenii de grâu, ovăzul, pentru a preveni anemia.
     
  • Dacă ai probleme cu somnul, pune o pernă între picioare sau folosește o pernă special creată pentru gravide. Dormi pe o parte, în special pe stânga, pentru că această poziție se consideră benefică pentru bebeluș.
     
  • În cazul insomniilor, renunță la consumul de cofeină după prânz, consumă alimente care conțin triptophan, magneziu și/sau melatonină (carne de curcan, migdale, cereale, brânză, pește, ouă, miere și banană).
     
  • În cazul crampelor musculare, te pot ajuta câteva minute de mers pe jos și menținerea picioarelor ridicate timp de 10-15 minute.

Analize și investigații în săptămâna a 20-a de sarcină:

Între săptămânile 18 și 22 de sarcină, medicul îți poate recomanda o evaluare ecografică amănunțită a fătului, pentru depistarea anomaliilor fetale (ecografia morfologică de trimestrul al doilea).

De asemenea, acesta va măsura înălțimea fundului uterin, distanța de la osul pubian până la capătul uterului. În cazul în care medicul constată că înălțimea fundului uterin nu este cea care ar trebui, ți-ar putea recomanda analize și investigații suplimentare.

...