Descrierea săptămânii 10
Acum începe perioada fetală, când organele și țesuturile bebelușului se dezvoltă într-un ritm rapid.
Cum se dezvoltă bebelușul?
Organele vitale ale fătului, cum ar fi rinichii, intestinele, creierul și ficatul sunt la locul lor și încep să funcționeze. Acestea vor continua să se dezvolte pe tot parcursul sarcinii. Frecvența cardiacă a bebelușului este cuprinsă între 120-160 de bătăi pe minut.
Pe degetele de la mâini și de la picioare au apărut unghiuțele, iar pe creștetul capului a crescut puful. Bebelușul înghite lichid amniotic și lovește cu putere. Deoarece creierul este așezat în fața capului, care acum măsoară jumătate din lungimea corpului, fruntea are o formă bombată. Dacă vei avea un băiețel, în această săptămână testiculele lui vor începe să producă hormonul masculin numit testosteron.
La următoarea ecografie, vei putea auzi bătăile inimii bebelușului cu un aparat Doppler. Un moment extrem de emoționant pentru viitoarele mămici!
Ce se întâmplă în corpul femeii?
În această săptămână, uterul tău e cât un grapefruit. Încă nu se observă că ești însărcinată, însă ți s-a îngroșat talia și nu mai încapi în hainele mulate. Sânii continuă să crească și să-și schimbe forma, așa că în curând vei avea nevoie de lenjerie intimă nouă. Pentru a te simți confortabil, poartă pantaloni cu bandă elastică în talie și haine mai largi.
Simptome:
- Grețuri și vărsături
- Schimbări bruște de dispoziție
- Scurgeri vaginale amplificate
- Oboseală
- Sâni măriți
Sfaturi utile:
Dacă simți dureri abdominale, trebuie să eviți mișcările bruște și ridicarea greutăților. De asemenea, pentru a te simți confortabil, încearcă să porți haine cât mai lejere.
Află mai multe informații despre infecțiile sarcinii și învață cum să le eviți. Discută cu ginecologul tău despre analizele medicale necesare în această perioadă, care pot depista din timp eventualele complicații congenitale.
Începând cu săptămâna a 10-a de sarcină se recomandă ecografia-screening pentru anomalii genetice (pliu nucal, os nazal, regurgitarea tricuspidiană, velocimetria pe ductul venos), dar și un dublu test: PAPP-A, fracțiunea liberă a β-HCG.
Alte sfaturi:
- Mergi la înot sau fă plimbări în aer liber: aceste 2 activități sunt cele mai potrivite în timpul sarcinii.
- Acordă-ți mai mult timp, dormi la amiază, dacă ai această posibilitate, și împarte sarcinile gospodăriei cu partenerul de viață (dacă încă nu ai făcut-o).
- Consumă multe lichide și urinează ori de câte ori simți nevoia.