Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descrierea săptămânii 1

Planificând sarcina, fiecare viitoare mămică trebuie să știe diferența dintre vârsta gestațională obstetrică și fetală a sarcinii, cum să-și pregătească corpul pentru fertilizare și la ce ar fi bine să renunțe, pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.

Ce înțelegem prin prima săptămână de sarcină?

În obstetrică, perioada de sarcină este, de obicei, contorizată începând cu prima zi a ultimei menstruații. Acest tip de referință a fost adoptat, deoarece este extrem de dificil să se determine ziua exactă a ovulației și, în consecință, data concepției. Dacă calculezi termenul de sarcină, urmând metoda "obstetrică", atunci fătul în prima săptămână pur și simplu nu există și, prin urmare, este imposibil să determini sarcina în această perioadă.

În mod ideal, ovulația femeii trebuie să înceapă în ziua a 12-14 după menstruație: un ovul matur părăsește foliculul, pregătindu-se pentru fertilizare. Dar, de fapt, totul poate fi puțin diferit. Ovulația poate apărea fie în zilele 7-8 sau în zilele 20-21 ale ciclului, în funcție de caracteristicile individuale ale corpului femeii. Astfel, prima săptămână de sarcină este cea mai misterioasă din toate cele 40 de săptămâni, deoarece calculul ei este efectuat de obstetrician-ginecolog pur teoretic.

Ce se întâmplă în prima săptămână de sarcină?

În mod surprinzător, pregătirea pentru procesul de fertilizare și dezvoltare ulterioară a sarcinii începe deja în stadiul de formare a ovulelor: schimbarea fondului hormonal al femeii, sistemul nervos și multe altele - toate acestea se întâmplă în fiecare lună, în timpul fiecărui ciclu.

Nu este un secret faptul că numărătoarea inversă a primei săptămâni se desfășoară în moduri diferite. Dacă în termeni obstetrici, prima săptămână începe din prima zi a ultimei menstruații, atunci perioada sarcinii "reale" este măsurată din ziua conceperii.

Semnele sarcinii

Primele două săptămâni de sarcină "obstetrică" se desfășoară în secret. Nici viitoarea mamă nu știe încă că ovulul va fi fertilizat. Prin urmare, semnele sarcinii sunt absente. Greața sau umflarea glandelor mamare nu sunt simțite.

Prima săptămână este extrem de importantă, ba mai mult, am putea spune decisivă. Deseori, de ea depinde dezvoltarea ulterioară a fătului, precum și însăși existența sarcinii: dacă embrionul se poate fixa ferm în uter.

Este prea devreme să vorbim despre simptome pronunțate, cum ar fi voma de dimineață, intoleranța la mirosurile de mâncare sau la un parfum preferat. Nivelul hCG din sângele unei femei nu este atât de ridicat în prima săptămână de sarcină. S-ar putea să nu simți deloc schimbări. Și asta e bine.

Un test de sarcină, desigur, va arăta un rezultat negativ. Nu poate fi altfel dacă ești sănătoasă și nu ai probleme cu hormonii. A doua liniuță roșie, destul de palidă, o vei putea observa nu mai devreme de 10-12 zile.

Ce trebuie să faci în prima săptămână de sarcină?

Dacă ești sigură că-ți dorești să devii mamă, atunci merită să te pregătești mintal pentru procesul de purtare a fătului. Viitoarea mamă trebuie să accepte o nouă viață în corpul ei, să realizeze acest gând, să înțeleagă responsabilitatea pe care o are de acum încolo.

Sfaturi utile și recomandări pentru viitoarea mamă:

În cazul în care intenționați să aveți un copil, asigurați-vă ca activitatea sexuală să fie una activă. Sexul te poate ajuta să te menții în formă după sarcină, această perioadă fiind una destul de solicitantă din punct de vedere fizic). Dacă nu faci niciun tip de sport, alege practicarea înotului sau un abonament la antrenamente de yoga, care te vor pregăti pentru lunile următoare, dar și pentru naștere.

Din momentul în care ți-ai dat seama că ești gravidă, te poți programa la medicul ginecolog, care îți va recomanda, inițial, o ecografie intravaginală ca să fii sigură că sarcina nu este extrauterină. Totodată, vei fi sfătuită să efectuezi și un test de secreții, dar și Papanicolau. 

Acum, starea ta de sănătate este mai importantă ca niciodată, deoarece în corpul tău se va dezvolta o nouă viață. De aceea, în această săptămână trebuie să afli la ce obiceiuri proaste să renunți.

  • Exclude alcoolul și fumatul, dacă nu ai făcut-o până acum.
  • Nu lua medicamente decât după ce te consulți cu un medic.
  • Evită situațiile stresante.
  • Evită contactul cu oamenii bolnavi.
  • Pentru a-ți întări sistemul imunitar și a-ți îmbogăți corpul cu microelementele lipsă, se recomandă să iei vitamine în primele săptămâni de sarcină.

Nu uita nici de alimentația adecvată, care este atât de importantă. Include în meniul tău legume, fructe, cereale și produse lactate. Este foarte important să acorzi o atenție deosebită alimentelor cu un conținut bogat de acid folic, care va ajuta la prevenirea malformațiilor congenitale și va ajuta la dezvoltarea normală a fătului.

...