Certificatul de naștere românesc se va putea transcrie nu doar la București, ci în toată țara

Certificatul de naștere românesc se va putea transcrie nu doar la București, ci în toată țara

-
//
01.02.2018

A intrat în vigoare legea care modifică transcrierea actelor de stare civilă privind cetățenii români din străinătate care nu au avut niciodată domiciliul în România, cei care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetățenia română.

Certificatul de naștere românesc se va putea transcrie nu doar la București, ci în toată țara

Astfel, începând cu data de 21 ianuarie 2018, se pot depune cereri de transcriere sau înscriere a certificatelor de naștere și de căsătorie la Oficiile de Stare Civilă din cadrul tuturor municipiilor reședință de județ din România sau ale celor 6 sectoare ale Municipiului București. De asemenea, persoanele care au avut Permis de ședere, pot solicita transcrierea în localitatea în care au fost rezidenți. Cererile vor fi depuse doar personal, de către titular sau reprezentant legal în cazul minorilor, nu prin împuternicit sau mandatar.

Până a se vota această lege, transcrierea documentelor se putea face doar la sector 1, București și la oficiile consulare. Acum, transcrierea se poate face și în Bacău, Iași, Suceava, Timișoara, Cluj-Napoca, Brăila, Buzău, Constanța, etc.

„Am urmărit îndeaproape procesul de aprobare a acestei legi. Acum se poate merge oriunde în țară pentru a transcrie certificatul de naștere românesc și toți cetățenii pot beneficia de dreptul lor fundamental fără cozi, fără intermediari și fără alte piedici birocratice. Recomand tuturor cetățenilor să meargă la oricare primărie, reședință de județ, din România. Nu este nevoie să parcurgă drumul până la București. Legea permite și primăriei din Botoșani să transcrie certificate de naștere. Pentru orice întrebări sau ajutor sunt deschis și le stau la dispoziție cetățenilor, atât prin email la veaceslav.saramet@mprp.gov.ro, cât și prin intermediul rețelelor de socializare” a declarat Veaceslav Șaramet, secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Legea nr.14/2018 vizează aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind actele de stare civilă și actele de identitate ale cetățenilor români. Legea nr.14/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 50/2018 şi este urmare a proiectului de lege PLX 451/2016, inițiat de doamna Simona Bucura-Oprescu, deputat PSD, prin care s-au adus modificările la OUG 33/2016, la legea 119/1996 și la OUG 97/2005.

Sursa: agora.md