Un spital, acuzat de malpraxis, nu a fost de acord cu suma prejudiciului pe care trebuia să-l acorde și a cerut revizuirea deciziei Curții Supreme de Justiție. Mai exact, este vorba un caz în care, prin decizia CSJ, spitalul trebuie să acorde 200 de mii de lei.
Doi părinți s-au adresat cu cerere de chemare în judecată împotriva Spitalului Clinic Municipal de Copii nr. 1 și a unor medici și au cerut încasarea, în mod solidar, a sumei de peste 16 mii de lei drept cheltuieli de înmormântare, prejudiciu moral de 2 milioane de lei, precum și jumătate de milion de lei de la șeful secției reanimare a spitalului.
În motivare, aceștia au indicat că, în 2007, fiica lor a fost internată în secția reanimare în urma unui acces convulsiv, iar starea ei era gravă. Aceștia au precizat că medicii au stabilit incorect diagnosticul, au aplicat greșit tratamentulul și nu au supravegheat adecvat evoluția bolii. Prin urmare, copilul a intrat în comă și, ulterior, a decedat.
Părinții au mai indicat că, în perioada în care copilul a fost în comă, șeful secției a avut un comportament incorect față de ei, solicitându-le să renunțe la lupta pentru viața copilului.
Prin hotărârea instanței de fond, acțiunea a fost admisă parțial și s-a încasat de la spital 60 de mii de lei, cu titlu de prejudiciu moral. În rest, acțiunea a fost respinsă ca nefondată. Ulterior, prin decizia Curții de Apel Chișinău cauza a fost restituită spre rejudecare, într-un alt complet de judecători.
La rejudecare, instanța de fond a admis parțial cererea și s-a încasat suma de 65 de mii de lei, cu titlu de prejudiciu moral, suma de peste 16 mii de lei, cu titlu de prejudiciu material, iar în rest cerințele au fost respinse ca neîntemeiate. Părinții, reprezentanții spitalului și medicii vizați au depus apeluri care au fost respinse de către instanță. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia instanței de fond.
Nefiind de acord cu decizia instanței de apel, șeful Secției reanimare a depus recurs. Ulterior, asemenea solicitări au venit și din partea celorlalți medici. Mai apoi, și părinții au depus recurs, motivând că prejudiciul dispus spre încasare nu acoperă suferințele morale în urma pierderii copilului.
Curtea Supremă de Justiție a stabilit că, comportamentul medicilor nu a corespuns deontologiei profesionale, iar copilul nu a primit asistența necesară.
Prin urmare, CSJ a admis doar recursul declarat de părinți și a modificat decizia instanței de fond, prin care s-a dispus încasarea despăgubirilor. CSJ a decis majorarea sumei prejudiciului moral încasată din contul spitalului de la 65 de mii de lei la 200 de mii. În rest, decizia Curții de Apel Chișinău și hotărârea instanței de fond au fost menținute.
Totuși, spitalul a depus cerere de revizuire prin care a solicitat casarea deciziei Curții Supreme de Justiție. Revizuentul şi-a întemeiat pretențiile invocând faptul că instanța de recurs a modificat decizia instanței de apel, majorând cuantumul prejudiciului moral, fără a fi prezentate careva probe în a permite instanţei să modifice decizia instanţei de apel. Cererea a fost declarată inadmisibilă.
Sursa: bizlaw.md