Circa 15.000 de fetițe, cu vârsta de 10 ani, ar putea fi vaccinate începând din noiembrie împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV). Vaccinul va fi administrat la dorință și va permite prevenirea cancerului de col uterin. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, după ce Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) a dat asigurări că vor oferi câte un lot gratuit de vaccinuri, pentru 2017 și 2018.
Prin urmare, GAVI va ajuta țara noastră să realizeze cu succes Programul de vaccinare împotriva HPV. În acest scop, lucrătorii medicali vor fi instruiți în legătură cu etapele administrării vaccinului, procedurile și contraindicațiile stabilite. De asemenea, va fi elaborată o strategie de prevenire și combatere a cancerului de col uterin.
Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de 6 luni, pentru fetițele care nu au început viața sexuală.
Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de infecții cu tulpini ale virusului HPV. Acesta determină apariția negilor genitali și anomaliilor celulare la nivelul colului uterin. Virusul se poate transmite pe cale sexuală și afectează numai persoanele de sex feminin, bărbații fiind doar purtători de virus.
Maladia nu prezintă inițial simptome caracteristice. Cel mai frecvent boala este depistată într-un stadiu avansat.
Vaccinul dat este utilizat în 67 de țări, inclusiv 28 de state din regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În perioada 2019-2025, țara noastră va cumpăra preparatele la prețuri reduse, prin intermediul UNICEF.
Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul mamar. Potrivit Ministerului Sănătății, în fiecare săptămână, în Republica Moldova, șase femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și trei femei decedează din cauza acestei maladii.
Sursa: Mamaplus.MD