Mai mult de jumătate din adolescenţii din R. Moldova au consumat alcool începând cu vârsta de 13 ani sau chiar mai devreme. Astăzi, când este marcată Ziua Națională fără alcool, autorităţile au demarat mai multe acţiuni de informare a tinerilor şi a femeilor însărcinate despre efectele consumului de băuturi tari.
Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, cea mai înaltă vulnerabilitate față de efectele alcoolului o au adolescenții care încep să bea înainte de a împlini 15 ani. În Republica Moldova, conform unui studiu, jumătate dintre elevii din clasele a 8-a și a 9-a au consumat alcool în ultimele 30 de zile și circa 7,7% dintre ei s-au intoxicat în rezultatul consumului băuturilor tari.
Medicii anunţă că de rând cu dependența, alcoolul are un impact major asupra sănătății publice prin provocarea a peste 200 boli și afecțiuni şi constituie principalul factor de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, cancer. Se estimează că, anual, la nivel global, circa 3,3 milioane de persoane mor din cauza consumului de alcool, dintre care un sfert sunt tineri.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, regiunea cu cel mai mare nivel de consum din lume este Uniunea Europeană, unde mai mult de o cincime din populația cu vârsta de peste 15 ani raportează un consum sporadic de alcool în cantități mari. La nivel european, consumul de alcool a devenit a șasea cauză principală de morbiditate și decese premature în țările cu venituri înalte, iar riscul de deces din cauza alcoolului pentru femeile din regiunea estică a Europei este de şapte ori mai înalt decât în partea mediteraneană.
Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai sporit consum de alcool din lume – locul III după Lituania și Belarus. În anul 2015, consumul a constituit 15,1 litri alcool per locuitor la vârsta de +15 ani.
Sursa: molpress.md