mamaplus

Medic pediatru: ”Ar fi bine ca un copil alimentat la sân să-și sugă degetul și nu suzeta”

-
//
18.10.2019

Copiii se nasc înzestrați cu un puternic instinct de a suge, care îi ajută să se hrănească și să supraviețuiască. Actul suptului însă depășește simpla necesitate de a se alimenta, el fiind în această perioadă un mare furnizor de plăcere și alinare, susține medicul pediatru Ana Culcer, Doctor în Științe Medicale.

Păreri CONTRA suzetelor

– Un amplu studiu realizat de Theleton Insititute for Child Health Research și de Western Australian Centre for Evidence Based Nursing arată că utilizarea suzetei scurtează perioada de alăptare la sân.

– Mai multe studii au dezvăluit o legatură evidentă între folosirea suzetei și riscul crescut de infecții la nivelul urechii. Experții spun că folosirea suzetei interferează cu trompa lui Eustachio, un conduct care leagă faringele de urechea medie, care în cazul bebelușilor este căptușită cu o mucoasă extrem de fină și sensibilă. Atunci când țin suzeta în gură, bebelușii mimează masticația, urmată de înghițire – proces în timpul căruia mișcările faringelui provoacă deschiderea automată a orificiului trompei lui Eustachio, conducând aerul și secrețiile din faringe către ureche.

– Un alt argument împotiva acestui instrument de liniștire este că provoacă dezordine în alinierea dinților, dar și disproporții ale palatului moale sau ale maxilarelor, precum și probleme de vorbire.

– De asemenea, predispune la ciuperci în cavitatea bucală, care pot fi transferate mameloanelor mamei.

Părerea pediatrului

”O problemă ridicată adesea de către mame este dacă-i mai bine să-i dea copilului suzetă sau să-l lase să-și sugă degetul – mereu vor exista astfel de discuții pro sau contra fiecărei opțiuni. Este, de preferat, totuși, ca un copil alimentat la sân să-și sugă degetul și nu suzeta, tetina sau orice alți intermediari, pentru a nu perturba suptul. Există păreri conform cărora suptul degetului ar deforma palatul copilului, cu afectarea dentiției. Acest lucru este discutabil – de când e lumea, puiul de om și-a supt degetul. Pe de altă parte, tetina este foarte utilă atunci când copilul este scos la plimbare, el având astfel gura închisă și respirând pe nas, înlăturând frica mamei cu privirea la o posibilă răceală.

Singura problemă de care trebuie să avem grijă este să o sterilizăm. Sistemul de legare a tetinei de gâtul copilului, care o face să atârne și să se atingă de haine, pat etc. poate favoriza diareea sau alte infecții prin contaminarea cu diverși microbi. De aceea, tetina trebuie să fie protejată cu un capac.

De asemenea, este foarte important ca, odată aruncată de copil sau căzută pe jos, tetina să fie spălată înainte de a fi dată din nou copilului. Din nefericire, înca sunt mame care spală tetina în gura lor – metoda absolut contraindicată, deoarece adulții poartă în gura tot felul de microbi, fiind purtători sănătoși, iar copiii, fiind mai sensibili, pot face boala.”, potrivit dr. Ana Culcer, medic primar pediatru, doctor în științe medicale.