Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 13

În această săptămână, corpul începe să fie proporțional cu capul, care are aproximativ o treime din corp. Dacă vei fi mămică de fetiță, aceasta are deja 2 milioane de ovule în ovare.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Bebelușul are pielea roșie și transparentă, fără vreun strat de țesut adipos. În schimb, pielea este acoperită cu pufuleț. Toate organele bebelușului sunt formate, urmează doar să se dezvolte. Picioarele sunt deja mai lungi decât brațele. Bebelușul este tare activ, cu toate că încă nu-i simți mișcările.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Cu toate că mai ai de parcurs o cale lungă până la naștere, sânii au început să producă așa-numitul colostru, un fluid bogat în nutrienți cu care se va hrăni bebelușul în primele zile de viață. Urmează o perioadă fără grețuri, stări de oboseală și cu un apetit sexual ridicat. Riscul unui avort spontan este minim.

Simptome:

 • Constipație și crampe musculare
 • Sângerări ale gingiilor
 • Stări de amețeală

Sfaturi utile:

E timpul să ai mare grijă la mișcări, pentru că schimbările rapide de direcție pot duce la un echilibru mai precar al organismului.

Cu toate acestea, nu uita că sportul este necesar în sarcină. Nu alege exerciții fizice periculoase, care implică efort, risc de a cădea sau de a te lovi: ciclism, călărit, patinaj, scufundări etc.

Bebelușul va crește repede, de aceea în următoarea perioadă va trebui să te alimentezi sănătos și, desigur, să bei multe lichide.

În cazul în care îți faci manichiura, nu folosi produse chimice pentru tratarea unghiilor. Informează-te de la specialiști ce produse nu sunt dăunătoare în sarcină. 

Alte sfaturi:

 • Nu te lăsa pradă poftelor nesănătoase.
   
 • Consumă alimente bogate în fier, calciu și proteine, pentru o bună dezvoltare a fătului.
   
 • Hidratează-te suficient. Specialiștii recomandă să consumi în jur de 2,5 l de apă plată pe zi.
   
 • Mergi la shopping, degrabă nu vei mai încăpea în hainele pe care le purtai până acum.
   
 • Discută cu partenerul tău despre metodele de creșterea și educare a copilului, pe care doriți să le aplicați.
...