mamaplus

Tot mai mulți minori, după gratii: Infracțiunile comise de aceștia

-
//
20.09.2024

Numărul infracțiunilor comise de minori în R. Moldova continuă să scadă constant pe parcursul ultimilor zece ani. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, dacă în anul 2014, aproape 1.200 de minori au figurat în dosare, în 2023, numărul acestora s-a micșorat la aproape 450.

mamaplus

În același timp, numărul crimelor deosebit și excepțional de grave a crescut aproape de trei ori in 2023, UTA Găgăuzia înregistrând o creștere de 200% în sectorul delicvenței juvenile în comparație cu 2022, transmite Anticoruptie.md.

Infracțiunile cel mai des comise de minori rămân a fi furturile, cu o pondere de 58,8% din totalul infracţiunilor, jafurile – 7,1%, cazurile de huliganism – 5,1%, pungășiile – 3,8% și escrocheriile – 2,9%, precum și alte infracțiuni – 22,3%. Ultimul omor, cu implicarea minorilor, datează din anul 2021.

Deși indicii totali ai infracțiunilor se reduc, la capitolul infracțiunilor deosebit de grave numărul cazurilor a crescut de la trei la nouă în 2023, comparativ cu 2022, iar al infracțiunilor excepțional de grave - de la trei la șase, în aceleași perioade de referință.

Numărul minorilor care au comis infracțiuni: 2022 vs 2023

Analiza fenomenului criminalității juvenile după principiul teritorial ne relevă faptul că indicii s-au redus vizibil pe parcursul anului trecut în toate zonele republicii cu excepția UTA Găgăuzia, unde s-a înregistrat o creștere de 200%, de la patru cazuri în 2022 la 12 în 2023.

Totodată, un raport al Inspectoratului General de Poliție arată că la comiterea celor 449 de infracțiuni au participat 735 copii, dintre care 51 de fete.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în penitenciarele R. Moldova își execută pedeapsa cu închisoarea 31 de deținuți minori. Vârsta celui mai mic minor aflat în detenție este de 16 ani, acesta executând pedeapsa pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 186 Cod penal - furtul, și a prevederilor art. 1921 Cod penal - răpirea mijlocului de transport.

Autoritățile menționează că, furtul este infracțiunea pentru care sunt pedepsiți cu privațiune de libertate cel mai mare număr de deținuți minori.

Conform informației livrate de ANP, din numărul total de deținuți minori care la moment se află după gratii, 14 deținuți au săvârșit infracțiunile prin recidivă, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea deținut minor după eliberarea din închisoare revine la stilul de viață obișnuit și continuă să încalce legea.

Penitenciarul nr.10-Goian este unul de tip semiînchis unde îşi execută pedeapsa deţinuţii minori și este amplasat în comuna Ciorescu, satul Goian.

Ghidul pentru acțiuni privind copiii în sistemul de justiție penală elaborat de ONU stipulează că „plasamentul copiilor în instituții închise ar trebui să fie redus. Un astfel de plasament al copiilor ar trebui să aibă loc numai în conformitate cu dispozițiile articolului 37 litera (b) din Convenție și ca ultimă soluție și pentru o perioadă cât mai scurtă de timp".