Sute de locuitori au semnat pentru anularea deciziei ANRE privind scumpirea gazului şi a electricităţii

Sute de locuitori au semnat pentru anularea deciziei ANRE privind scumpirea gazului şi a electricităţii

-
//
28.07.2015

Au colectat semnături pentru anularea deciziei Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în energetică din 18 iulie, privind majorareatarifelor la electricitate şi gazele naturale. Asta au făcut aseară, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul capitalei, mai mulţi activişti civici. Sute de oameni au semnat o cerere prealabilă, care, potrivit organizatorilor, va fi depusă la ANRE. Dacă în decurs de 30 de zile, instituţia nu-şi va anula decizia luată săptămâna trecută, un grup de iniţiativă va merge în instanţa de judecată, pentru a cere acest lucru.

Sute de locuitori au semnat pentru anularea deciziei ANRE privind scumpirea gazului şi a electricităţii

Evenimentul vine după ce aceiaşi activişti civici au organizat pe parcursul săptămânii trecute două proteste faţă de majorarea tarifelor. De această dată, manifestanţii şi-au propus să adune semnături de la cetăţeni pentru a cere în mod oficial Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să-şi anuleze decizia din 18 iulie.

Cererea prealabilă a fost întocmită de către un grup de jurişti.

Sute de locuitori ai capitalei au semnat documentul.

Între timp, o cerere prealabilă similară privind anularea majorării tarifelor a fost deja depusă la ANRE de către membrii Partidului Socialiştilor.

„În primul rând am invocat prevederile legii cu privire la energia electrică şi legea cu privire la gazele naturale, unde aceste lucruri trebuie inclusiv cu consumatorii, doi, procedura propriu-zisă a fost încălcată. Conform procedurii, cu 30 de zile înainte să plaseze pentru discuţii publice, proiectul de hotărâre, ceea ce nu a fost făcut şi sunt multe alte nuanţe care se conţin în această sesizare pe care am transmis-o", a menţionat socialistul Ion Ceban.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în energetică au refuzat să comenteze acţiunea activiştilor civici, care până în prezent au colectat peste 400 de semnături.

O manifestaţie similară va fi organizată mâine, la ora 19:00, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, pentru ca miercuri documentul să fie depus la ANRE.

Amintim că pe 18 iulie, Agenţia a dispus majorarea cu 36 la sută a tarifului pentru electricitate şi cu 15% pentru gazele naturale.

Sursa: moldovenii.md