mamaplus

Reparația în unele școli din Chișinău, departe de a se încheia. Bugetul nu acoperă cheltuielile

-
//
16.08.2022

Deși au rămas doar două săptămâni până la începerea unui nou an școlar, în multe instituții din capitală reparația e departe de a se încheia. Este și cazul liceului Lucian Blaga din sectorul Rîșcani. Directoare spune că a început lucrările mai târziu, abia când au fost virați banii de la primărie. În plus, suma e de două ori mai mică decât ar avea nevoie. Ținând cont că în ultima perioadă și materialele de construcție s-au scumpit. Așa că, șefa instituției recunoaște că a apelat și la ajutorul părinților.

Angajații de la liceul Lucian Balaga din capitală au mult de lucru, ținând cont că au început reparația și amenajarea sălilor cu mult mai târziu decât și-au propus. Și asta deoarece banii de la primărie au venit cu întârziere. Directoarea instituției spune că deja de trei ani se zbate să obțină finanțare pentru reparația veceurilor, care arată într-un hal fără de hal. Și abia acum a primit resurse financiare, dar oricum insuficiente. Așa că veceurile elevilor din clasele primare vor fi reparate în septembrie:

O altă instituție de învățământ se confruntă cu o aceeași problemă. Liceul Mihai Sadoveau are un număr mult prea mare de elevi, de aceea șefa instituției a decis să deschidă noi clase. Susține că li s-a alocat un milion de lei din buget pentru lucrările de reparație, dar pentru că nu le-au ajuns bani au trebuit să bage mâna în fondul de rezervă a instituției. 

Responsabilii de la Direcția Educație, însă, dau asigurări că reparația în școli și grădinițe va fi încheiată până la finalul lunii august, așa cum a fost prevăzut.

„În acest an, au fost alocate 30.440 milioane de lei pentru reparații în 91 de instituții timpurii de învățământ. Din aceste 91 de instituții în 54 lucrările au fost finalizate. 51 de instituții liceale urmează a fi reparate, suma alocată fiind de 37 820 mii de lei. 38 de instituții sunt încă în proces de lucru, în patru deja fiind încheiate lucrările”, a declarat șeful direcția Educație, Tineret și Sport, Andrei Păvăloi.

În total, din bugetul municipal, pentru reparația în școli și grădinițe, au fost rezervate 170 de milioane de lei, cam cu 60 de milioane mai mult decât în anul trecut.