mamaplus

Primele detalii despre copilul de 2 ani din Nisporeni care a murit în urma infecției cu COVID-19

-
//
01.04.2021

Coronavirusul a luat viața unei micuțe de numai doi anișori. Fetița a decedat la Institutul Mamei și Copilului, iar potrivit responsabililor, ea a ajuns aici în stare extremă de la Spitalul din Nisporeni. După aproape o săptămână de tratament, micuța a murit. Acesta este cel mai mic pacient răpus de COVID-19 în Moldova, transmite TV6.md. 

În statistica de miercuri a Ministerului Sănătății, decesul copilei de doar 2 ani și 11 luni a fost trecut sub cifra 4925. Fără a atrage o atenție sporită la acest caz cutremurător, instituția a scris doar că, micuța era din Nisporeni, a ajuns în stare foarte gravă la Institutul Mamei și Copilului și avea o serie de morbidități. Potrivit purtătorului de cuvânt al Institutului, fetița a ajuns la ei în data de 22 martie, fiind internată în stare extrem de gravă.

„Acesta a suferit de pneumonie bilaterală, bronșită obstructivă, pielonefrită cronică, insuficiență renală cronică, precum și multiple anomalii de dezvoltare. Pacientul a fost internat în secția de Terapie Intensivă, ulterior confirmat pozitiv cu infecția COVID-19”, susține Maxim Cazacu, purtător de cuvânt la Institutul Mamei și a Copilului.

Timp de aproape o săptămână, micuța a luptat pentru viață, fiind intubată.

„Pacientul a primit tratamentul necesar conform co-morbidităților de care suferea, iar în ceea ce privește infecția COVID-19, conform protocoalelor clinice naționale existente. A fost conectat și la respirație dirijată”, a mai adăugat Maxim Cazacu.

Și, deși el spune că inima fetiței a încetat să mai bată la data de 27 martie, în statistica deceselor ea a apărut abia la 31 martie. Am încercat să aflăm în ce stare a ajuns copila la Spitalul Raional Nisporeni și ce tratament a primit, dar nimeni din administrația instituției nu ne-a răspuns la telefon.

În prezent, la Institutul Mamei și Copilului sunt internați 28 de copii infectați cu virusul COVID-19 și șase gravide. Alți 19 minori se tratează la Spitalul pentru copii Emilian Coțaga. În luna septembrie a anului trecut, tot de coronavirus a decedat o adolescentă de 15 ani din Chișinău.