mamaplus

Postul Paștelui 2024! Când începe cel mai lung și mai aspru post pentru credincioși

-
//
07.03.2024

Postul Paștelui 2024. Postul Paștelui este considerat cel mai lung și mai aspru post pentru credincioșii ortodocși și va începe în luna martie. În cele 48 de zile de post nu se consumă produse din carne, ouă sau lactate. Potrivit rânduielilor bisericești, în această perioadă atenția credincioșilor se îndreaptă spre rugăciune și curățenie spirituală.

mamaplus

Un singur post are două Lăsatul Secului, cel al Sfintelor Paști, cunoscut drept Postul cel Mare. Prima astfel de sărbătoare este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, care pică pe data de 10 martie 2024, iar celălalt Lăsat al Secului este pentru ouă, pește și lactate și se ține pe data de 17 martie 2024, în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam. Postul Paștelui este numit și Postul Mare.

”Postul este și un mijloc de desăvârșire morală, dar și o cale de ajutorare a aproapelui din prisosul adunat, prin renunțarea benevolă la consumarea îndreptățită a bunurilor”.

Postul Paștelui 2024

Potrivit calendar ortodox 2024, Lăsatul Secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui, este pe 10 martie 2024. În săptămâna următoare, creștinii pot consuma produse lactate, motiv pentru care se mai numește și Săptămâna Albă.

Postul Paștelui 2024 va fi în perioada 18 martie – 4 mai.

Floriile sunt în 28 aprilie. Săptămâna Patimilor este în perioada 29 aprilie – 4 mai.

Paștele ortodox va fi pe 5 mai.

Etimologic, postul este definit ca o perioada de timp care precede o sărbătoare.

Se referă la înfrânarea sau abținerea totală de la mâncare și băutură pentru o perioadă de timp, practică întâlnită în multe religii ale lumii.

Postul este înfrânarea de la toate mâncărurile sau, la caz de boală, numai de unele, și de la băuturi și toate cele lumești și toate poftele rele: ”pentru a ucide poftele trupului și a primi harul lui Dumnezeu”.