Pentru prima dată în Republica Moldova se va desfășura Campania Internaţională „Too Young To Drink”

Pentru prima dată în Republica Moldova se va desfășura Campania Internaţională „Too Young To Drink”

-
//
04.09.2015

La 9 septembrie curent în mai multe localităţi ale Republicii Moldova va avea loc un eveniment de sensibilizare a populaţiei şi sporire a gradului de conştientizare privind riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii de către viitoarele mame.

Pentru prima dată în Republica Moldova se va desfășura Campania Internaţională „Too Young To Drink”

În Chișinău evenimentul se va desfăşura în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1, în sala de ședințe din blocul K, et. 2.  Secția terapie nr.3 (pentru gravide).

În cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1 activează cea mai mare maternitate din ţară cu o capacitate de circa 8500 naşteri anual pe parcursul ultimilor ani. De asemenea, în cadrul spitalului activează şi 4 secţii pediatrice: de neurologie, psihoneurologie, patologie a nou-născuţilor şi prematuri.

Evenimentul este realizat în premieră pentru ţara noastră şi se încadrează în Campania Internaţională „Too Young To Drink” (Sunt prea mic ca să beau) care are ca scop prevenirea Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) prin informarea oamenilor despre daunele alcoolului asupra fătului şi dezvoltarea copilului.

Partenerul principal al evenimentului este Reprezentanţa Médecins du Monde în Republica Moldova și este susţinut de Dispensarul Republican de Narcologie.

Evenimentul va întruni persoane de diferite vârste, inclusiv femei însărcinate şi tineri care vor avea posibilitatea să discute cu medicii de familie, medici obstetricieni-ginecologi, pediatri, narcologi.

Semnificativ va fi momentul de la ora 9.09 din 9 septembrie când în peste 30 de ţări ale lumii grupuri de oameni vor coopera pentru a transmite mesajele Campaniei „Too Young To Drink”.

Mesajul principal al campaniei este unul foarte simplu şi conţine două recomandări:

  1. Dacă o femeie planifică să devină gravidă, ea trebuie să abandoneze consumul de alcool, inclusiv şi pe durata întregii sarcini.
  2. Dacă o femeie de vârstă reproductivă care consumă băuturi alcoolice nu planifică o graviditate, ea urmează să utilizeze o metodă sigură de contracepţie.

SAF - Sindromul Alcoolic Fetal, este o tulburare înnăscută care rămâne la copil pentru toată viaţa, apărută în urma consumului de alcool de către mamă în timpul gravidităţii. SAF este una dintre principalele motive a deficienţii mentale.

STAF - Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale, pe lângă Sindromul Alcoolic Fetal (SAF) include şi alte afecţiuni, cum ar fi deficienţe de vorbire, de vedere sau malformaţii renale şi cardiace, devieri de comportament, împiedicând copilul să aibă parte de o viaţă normală.

Gravidele care fac abuz de alcool au un risc sporit de avort spontan, naştere prematură, restricţie a dezvoltării intrauterine a fătului sau chiar de moarte antenatală a fătului.

Istoric: Anul curent Alianţa Europeană pentru prevenirea Tulburărilor din Spectrul Alcoolismului Fetal  (EUFASD) a invitat Asociaţia Obştească „Progres prin Alternativă” şi Reţeaua naţională „Clubul Familiei” să participe în Campania „Too Young To Drink”. Invitaţia a survenit la recomandarea experţilor Organizaţiei Médecins du Monde - France care au iniţiat în anul 2014 proiectul „Reducerea consumului de alcool de către femeile gravide”, unele activităţi fiind realizate în raionul Nisporeni, având ca partener Asociaţia Obştească „Progres prin Alternativă” şi Clubul Familiei din 3 localităţi ale raionului.

Anterior, în perioada 2011- 2014 Asociaţia „Progres prin Alternativă” a fost unul din partenerii principali ai Institutului Tropical şi de Sănătate Publică din Bazel, Elveţia, care a realizat Proiectul „Modernizarea sistemului perinatologic în Repuiblica Moldova” cu suportul Direcţiei de Cooperare şi Dezvoltare a Elveţiei în ţara noastră. Asociaţia a fost responsabilă de componenta „Comunitate” a proiectului moldo-elveţian de perinatologie, implementată în 6 localităţi din raioanele Făleşti şi Nisporeni, unde a susţinut crearea şi activitatea Cluburilor Familiei. Aceste cluburi reprezintă o modalitate de activitate cetăţenească bazată pe voluntariat prin care locuitorii activi din comunităţi promovează valorile familiei. La întrunirile lor, practic, toate cluburile, au menţionat printre problemele principale ale localităţilor lor problema consumului de alcool, în special de către persoanele tinere, inclusiv şi de multe femei gravide.

Va așteptam cu drag la eveniment!

Persoana de contact: Şişcanu Dumitru, tel: 373-79561891