mamaplus

Pe când ne putem aștepta la o epidemie de gripă în Moldova

-
//
16.10.2019

De la începutul lui octombrie Serviciul de Asistență Medicală urgentă a înregistrat peste 15 000 de apeluri telefonice legate de răceli, ceea ce este mai mult decât în luna precedentă.

Șefa secției de reanimare a Spitalului Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Galina Chiriacova, a vorbit pentru sputnik.md despre situația epidemiologică din țară și eventualitatea declanșării unei epidemii de boli ale căilor respiratorii în Moldova.

„Deocamdată situația este destul de calmă. Există bolnavi cu diferite infecții cu enteroviruși, și nu cu maladii doar ale căilor respiratorii care pot fi provocate de o scădere elementară a temperaturii”, a spus medicul.

Vremea caldă care s-a stabilit în țară după ce au fost zile mai reci reține virușii, afirmă expertul.

„Încă nu a sosit timpul ca virușii să se declanșeze. Totul depinde de starea vremii. Dacă ar fi persistat timpul rece de acum două săptămâni, s-ar fi înregistrat o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor. Acum însă vremea este deocamdată „neconfortabilă” pentru virus”, a explicat specialistul.

În curând, în Moldova, vor începe vaccinările contra gripei sezoniere, lucru important și uneori necesar, afirmă medicul.

„Desigur, în fiecare an ne așteptăm la gripă. OMS cunoaște aproximativ tipul de virus care urmează să apară și, pornind de aici, elaborează vaccinul respectiv. Însă nu putem fi siguri sută la sută de eficiența lui. Rămâne doar să sperăm că vom reuși să efectuăm vaccinarea și că vom avea de combătut anume acel subtip al virusului gripal, prevăzut de OMS. Ne pregătim de iarnă”, a rezumat Chiriacova.