mamaplus

Pastila pentru avort, interzisă în Wyoming, primul stat american care ia această măsură

-
//
20.03.2023

Guvernatorul statului Wyoming, Mark Gordon, a promulgat vineri, 17 martie, o lege care interzice utilizarea sau prescrierea pastilelor pentru avort, lege care a fost aprobată la începutul acestei luni de legislativul statului, controlat de republicani. Wyoming devine astfel primul stat american care adoptă această interdicție, scrie adevarul.ro.

mamaplus

Potrivit proiectului de lege, în Wyoming este ilegală „prescrierea, eliberarea, distribuirea, vânzarea sau utilizarea oricărui medicament în scopul de a obține sau de a efectua un avort”. Așa-numitele pilule „de a doua zi”, medicamente contraceptive eliberate pe bază de rețetă folosite după actul sexual, dar înainte ca o sarcină să poată fi confirmată, sunt exceptate de la interdicție. Proiectul include și o scutire pentru orice tratament necesar pentru a proteja o femeie căreia îi sunt puse în pericol „în mod substanțial” viața și sănătatea, precum și pentru orice tratament al unui „avort spontan natural, în conformitate cu orientările medicale acceptate în prezent”.

Încălcarea regulilor va fi tratată ca un delict penal, pasibil de până la șase luni de închisoare și o amendă de până la 9.000 de dolari. Gordon le-a cerut membrilor legislativului să introducă și o interdicție totală a avortului în Constituția statului, prevedere care să fie supusă votului cetățenilor.

Decizia adoptată în statul Wyoming vine în contextul în care opozanții avortului încearcă să obțină interzicerea pilulei pentru avort pe tot teritoriul SUA.

De asemenea, un judecător federal din Texas ia în considerare posibilitatea de a stabili o interdicție la nivel național a pilulei abortive Mifepriston, ca răspuns la un proces intentat de grupuri antiavort.

Și tot în Texas, legislativul analizează o propunere prin care se cere ca furnizorii de internet din stat să blocheze accesul la site-urile care vând astfel de pastile. Luptele juridice cu privire la dreptul la avort s-au intensificat în Statele Unite, în urma hotărârii Curții Supreme de Justiție de anul trecut, care a anulat decizia istorică din 1973, Roe vs Wade, care legaliza întreruperile de sarcină. În urma acestei decizii, 15 state americane au interzis avorturile pe teritoriile lor.

De asemenea, în 15 state din SUA, accesul la Mifepriston a fost limitat după ce Curtea Supremă a oferit anul trecut fiecărui stat libertatea de a legifera.