mamaplus

Părinții, anunțați să plătească din buzunarul lor pentru programul prelungit la școală

-
//
12.01.2024

Scandalul privind grupele cu program prelungit ia amploare. Mai mulţi directori de şcoli din Chişinău au trimis mesaje părinţilor precum că Ministerul Educaţiei ar fi redus bugetele și ar trebui să plătească din buzunar pentru programul prelungit al elevilor. Ministrul Educatiei, Dan Perciun, acuză Primăria Chisinau că a risipit banii și acum răspândeşte informatii false. El anunță că, de fapt, bugetul pentru educatie a mai mare ca anul trecut, scrie tvrmoldova.md.

mamaplus

Într-o postare pe o reţea socială, o mamă se revoltă de faptul că, odată cu revenirea elevilor la ore, a aflat că taxa pentru masa copilului a fost majorată. In plus, pentru a frecventa clasa cu regim prelungit, va trebuie să plătească.

” Cum e revenirea la procesul educaţional în acest semestru în instituţia pe care o frecventează copii dumneavoastră? La noi, în sectorul Ciocana, e cu suprize. Neplăcute. Pentru grupele cu regim prelungit, dacă va fi frecventată de 10 copii, taxa va fi aproximativ de 1270 de lei per copil lunar. Dacă numărul copiilor va fi mai mare de 10, atunci taxa lunară va fi de aproximativ 700 lei.”

JANA PANAINTI părinte: „Este o situaţie în care de fapt suntem puşi la zid, în care nu ni se dau multe opţiuni de ales. E fapt este şi o situaţie în care stimulează corupţia după părerea mea. Aşteptăm nişte decizii aşa încât să găsim o soluţie şi ni familiile cu copii în claselee primare şi învăţătorii pentru care era şi acel spor la salariu, era şi siguranţa că copilul o să îşi facă temele, o să vină pregătit la lecţii.”

Ministrul Educaţiei, Dan Perciun, vine cu precizari și critică mesajele ce au stârnit nemulțumire in spatiul public.

„După ce s-a împrumutat la greu înainte de alegeri şi a rămas fără bani, primarul Chișinăului a impus directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți… Este rușinoasă implicarea profesorilor care ar trebui să fie o sursă esențială de informație veridică. Bugetul planificat repartizat pentru școli și grădinițe pe anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane față de 2023. Adițional încă un miliard stă în rezervă în buget pe linia Ministerului Finanțelor pentru acoperirea creșterilor salariale de 15% aplicabile de la 1 ianuarie”.

Solicitaţi să dea explicații, reprezentanţii Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău nu ne-au răspuns până la difuzarea ştirii. Anterior, cei de la Primăria Chisinau au cerut ca autorităţile centrale să aloce bani suplimentari pentru activitatea grupelor cu program prelungit. Decizia de a închide clasele cu program prelungit a fost criticată și de Asociația Părinți Solidari, care va organiza sâmbătă un protest.