mamaplus

Numărul de persoane afectate de miopie, în creștere alarmantă

-
//
15.03.2024

Creșterea alarmantă a numărului de persoane afectate de miopie din întreaga lume devine o preocupare majoră în domeniul sănătății.

mamaplus

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, până în anul 2050, aproximativ 50% din populația lumii va fi afectată de miopie, transmite agerpres.ro.

România urmează tendințele mondiale, astfel că și în țara noastră numărul persoanelor care suferă de miopie este pe un trend ascendent, iar afecțiunea se declanșează de la vârste tot mai fragede, informează Infosan, spital privat de oftalmopediatrie.

Sursa citată arată că anul trecut numărul cazurilor de miopie a fost cu 4% mai mare față de 2022.

Totodată, 68% din cazurile identificate de către specialiștii Infosan au fost în rândul copiilor cu vârste de până la 16 ani.

„Numărul tot mai mare al cazurilor de miopie devine o problemă majoră de sănătate publică, cu efecte sociale și economice semnificative. Din păcate, nu există o strategie la nivel național de prevenție și tratament, iar în general cei cu probleme de vedere ajung la consultații când miopia este într-o stare avansată. Este esențial să se acorde o atenție sporită prevenției și gestionării acestei boli și să se implementeze măsuri eficiente pentru a inversa tendința de creștere a numărului de cazuri”, a declarat Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan.

Deficiențele de vedere reprezintă o povară financiară globală enormă, cu o pierdere anuală estimată a productivității de aproximativ 411 miliarde de dolari, potrivit datelor din 2022 ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Cifra depășește cu mult decalajul de cost pentru tratarea problemelor de vedere estimat la aproximativ 25 de miliarde de dolari, conform OMS.