mamaplus

Micuțul găsit abandonat aseară va fi plasat într-un centru maternal

-
//
24.01.2020

Copilul descoperit vineri seara abandonat într-un cărucior din interiorul unui cămin din sectorul Buiucani a fost dus la Centrul Mamei și a Copilului, unde se află sub supravegherea medicilor. Starea lui este satisfăcătoare. Ulterior, dacă autoritățile nu vor identifica rudele acestuia, iar copilul se va simți bine, el va fi plasat într-un Centru maternal din subordinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului

Lucia Caciuc, șef interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, a declarat că există indici, cum ar fi data, luna și anul nașterii lăsate pe un bilețel alături de copil, care ar ajuta autoritățile să caute rudele copilului.

„Vom face interpelare la maternități pentru a vedea cine s-a născut în perioada respectivă și după genul copilului se va încerca stabilirea părinților. Vom vedea în ce stare este mama, dacă e pasibilă de răspundere în fața legii… sunt mai multe nuanțe”, a declarat Lucia Caciuc.

Șefa DMPDC declară că varianta ideală ar fi reîntoarcerea copilului în familie sau în familia biologică extinsă. „Dacă mama va fi descoperită, se va propune tutelarea copilului de către rude. De cele mai multe ori se sensibilizează și mama, cu care lucrează psihologii, și aceasta ia copilul acasă”, a declarat Lucia Caciuc.

Natalia Stati, ofițer de presă al Poliției capitalei, a declarat că un micuț a fost găsit de locatarii unui bloc de locuit, joi seara, în jurul orei 19.00. Băiețelul era într-un cărucior și a fost descoperit de un tânăr.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauza penală pentru „lăsarea în primejdie”. Aceasta se pedepsește cu amendă în mărime de până la 550 unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani.