mamaplus

Medicii de la noi atestă tot mai multe cazuri de viroze. Majoritatea pacienților sunt copii

-
//
14.04.2022

Medicii din Republica Moldova atestă tot mai multe cazuri de viroze. În prima jumătate a lunii aprilie sunt cu 30 la sută mai mulți pacienți decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar în a doua săptămână a lunii au fost cu șapte la sută mai multe cazuri de viroze decât în prima, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Medicii de familie spun că, dacă în anii precedenți sezonul virozelor se încheia la început de aprilie, anul acesta cazurile sunt în creştere. Într-o singură săptămână numărul de bolnavi s-a ridicat de la 5532 la 5899.

"A fost o perioadă de încălzire şi noi toți am trecut la îmbrăcăminte mai lejeră şi a urmat răcirea timpului, iar în această perioadă, dacă imunitatea e scăzută, organismul nu reuşeşte să ofere răspunsul cuvenit infecției", a spus Ala Bejan, șefa Centrului Medicilor de Familie nr. 8, Chişinău.

Cei mai mulți dintre pacienți sunt copiii.

"Din motivul contactului mai apropiat, desigur, copiilor le este mai greu să păstreze distanța şi regulile de igienă, fiindcă transmiterea este în timpul tusei şi vorbitului, iar strănutul se răspândeşte până la doi metri, iar virusul pe jucării rămâne viu jumătate de oră şi provoacă o contagiozitate mai mare la copii", a menționat Bejan.

În ultimele două săptămâni s-au mai înregistrat 20 de cazuri de gripă. Iar în ultimele câteva zile a crescut uşor numărul de infectări cu noul coronavirus: luni erau 161, miercuri - 200. De aceea, medicii recomandă să purtăm măşti în spațiile publice şi aglomerate.