mamaplus

Mai multe studente, obligate să se dezbrace și să demonstreze că nu sunt la menstruație

-
//
16.02.2020

Discriminarea femeilor pe motiv că sunt la menstruație este larg răspândită în India, iar zilele acestea un nou caz șocant își face loc în presă: zeci de studente dintr-un cămin din vestul statului Gujarat s-au plâns că au fost obligate să se dezbrace și să le arate profesoarelor lenjeria intimă pentru a dovedi că nu sunt la menstruație.

Cele 68 de tinere au fost scoase de la cursuri și duse la toaletă, unde li s-a cerut să-și dea jos chiloții, pe rând.

Directoarea căminului s-a plâns directoarei colegiului, luni, că studentele nu mai respectă regulile cărora trebuie să se supună atunci când sunt la menstruație. Potrivit acestor reguli, femeile nu au voie să intre în templu și în bucătărie și nici nu au voie să-i atingă pe ceilalți pe durata menstruației. La masă, ele trebuie să stea deoparte de colege, să-și spele farfuriile, iar în clasă trebuie să stea în ultimele bănci.

Marți, înainte de a fi duse pentru control la baie, fetele spun că au fost pedepsite de directoarea căminului și de directoarea colegiului. Fetele au spus că ceea ce li s-a întâmplat a fost o experiență „foarte dureroasă”, care le-a traumatizat și le-a tulburat psihic. Unele au ajuns la spital, în șoc. 

Joi, un grup de studente a organizat un protest la campus, cerând să fie sancționați oficialii care le-au umilit. Cu toate acestea, unii membri din conducerea universității de care aparține colegiul dau vina pe eleve. Spun că ele au încălcat regulile și ele trebuie să-și ceară scuze. 

Nu este, din păcate, pentru prima dată când fetele din India sunt umilite din cauza menstruației. Într-un caz similar, 70 de studente au fost dezbrăcate, în urmă cu trei ani, într-o școală din nordul Indiei, după ce o femeie de la pază a găsit sânge pe ușa de la baie. 

Multă vreme, menstruația femeilor a fost un subiect tabu în India, ele fiind considerate „murdare” în această perioadă.