mamaplus

Lipsa analizelor medicale în sarcină poate avea urmări fatale. Milioane de bebeluși se nasc morți

-
//
08.10.2020

Aproape două milioane de copii se nasc morţi la nivel global în fiecare an, sau unul la şaisprezece secunde, se arată într-un raport publicat joi, o „tragedie neglijată” care ar putea fi agravată şi de pandemia COVID-19.

Bebeluş născut mort sau naşterea moartă se referă la moartea unui făt viabil, fie în timpul sarcinii (în uter), fie în timpul travaliului. Raportul ONU contabilizează decesele care au avut loc după cel puţin douăzeci şi opt de săptămâni de gestaţie (adică în al treilea trimestru de sarcină), pentru a permite o comparaţie între datele din diferite ţări, relatează Le Figaro.

Printre „principalele cauze,” raportul indică „lipsa investiţiilor în servicii medicale” care se ocupă de sarcină şi naştere, precum şi „în specializarea asistentelor şi moaşelor”.

”Dincolo de aceste vieţi pierdute, consecinţele psihologice şi financiare sunt grave şi durabile pentru femei, familii şi societate”, explică Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Ţările sărace sunt cele mai afectate, 84% din cazurile de bebeluşi născuţi morţi au loc aici, în timp ce statele cu venituri mici sau medii reprezintă 62% din totalul naşterilor. Doar Africa Subsahariană şi Asia de Sud reprezintă trei sferturi din cazuri.