mamaplus

Explozie de viroze la copii. Medicii îndeamnă părinții să nu recurgă la remedii tradiționale

-
//
28.02.2020

Cel mai mare număr de pacienți cu viroze din capitală a fost înregistrat la mijlocul lunii februarie. Medicii susțin că anume în această perioadă au fost suprasolicitați. Cei mai mulţi pacienți sunt copii. Doctorii recunosc faptul că numărul de adresări a crescut cu aproape 50 la sută, comparativ cu perioada similară din 2019. Specialiştii îndeamnă părinții să nu recurgă la remedii tradiționale pentru a evita crearea consecințelor destul de grave.

De la începutul lunii februarie, la Centrul medicilor de familie din sectorul Ciocana al capitalei, au fost înregistrate aproape 1.200 de adresări la specialişti, iar în 20 la sută din cazuri, copii au fost spitalizați pentru tratament. La fel, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în acest an, unui medic de familie îi reveneau aproape 40 de pacienți, număr dublu față de anul trecut.

„Numărul copiilor, referitor la perioada similară a anului trecut cu cea din prezent, este în creştere aproximativ cu 50/60 procente mai mult. În mijlocul lunii februarie au fost chiar foarte mulți, flux mare, am avut multe chemări la domiciliu, multe spitalizări, iar începând cu săptămâna aceasta, numărul adresărilor puțin a scăzut”, a menționat Irina Grişina, medic de familie.

În acest context, specialiştii vin cu un set de recomandări: consumul mare de lichide, adresarea la timp la medic, igiena personală, evitarea colectivitaților, dar şi a contactului cu persoanele bolnave. Părinții recunosc, pe alocuri, se adresează prea târziu la specialişti, or preferă să-şi trateze copii de sine stătător, acasă, prin intermediul unor remedii tradiționale.

Suprasolicitări sunt şi la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1 din capitală. Potrivit vicedirectorului instituției, în această perioadă, numărul paturilor a fost suplinit cu încă 30 de unități, pe lângă cele 100 standard.

„În ultima perioadă, s-au înregistrat aproximativ 15/17 la sută din adresări care nu au indicații pentru spitalizare. Copiii beneficiază de triaj, de informații utile din partea doctorilor şi sunt trimişi acasă fără spitalizare. Este o panică neargumentată din partea părinților şi din partea îngrijitorilor copiilor. Avem copii care fac şi cinci, şapte, 10 zile de febră, sunt aşa copii, doi, trei pe săptămână”, a declarat Aliona Rotari, vicedirector Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1.