mamaplus

Educația bazată pe frică vs. educația pe încredere? Ce spune un expert

-
//
20.03.2025

Educația tradițională, bazată pe frică și condiționare, a fost modelul dominant al învățământului de-a lungul secolelor.

mamaplus

„Dacă n-o să înveți, vezi ce pățești” sau amenințările cu pedepse și recompense au fost la ordinea zilei, iar mulți dintre noi am fost educați în acest sistem. Adriana Boros, expert în educație, subliniază însă că este la fel de important felul în care învățăm, nu doar rezultatele obținute, transmite europalibera.org.

„Deja începem să înțelegem că procesul de învățare este la fel de important ca rezultatul sau nota”, spune Adriana Boros.

Ea explică faptul că, atunci când educația se bazează doar pe condiționare și transmiterea mecanică a informațiilor, capacitatea de a dezvolta gândirea critică și de a internaliza cu adevărat ce înveți este afectată.

Pentru a face această schimbare, Adriana Boros consideră că părinții și profesorii trebuie să învețe noi abordări. Este greu să implementezi un sistem bazat pe încredere în educație dacă nu ai trăit acest model personal.

În acest sens, expertul adaugă că „este nevoie de muncă interioară” din partea celor care educă pentru a implementa un nou mod de a privi educația.

De asemenea, Adriana Boros susține că știința și experiențele din alte țări demonstrează că relațiile bazate pe încredere între profesori și copii conduc la o învățare mult mai eficientă.

„Când copilul se simte în siguranță și când adultul creează un mediu în care se încurajează curiozitatea și explorarea, copilul devine mai motivat să învețe”, conchide expertul.