mamaplus

Dr. Mihai Craiu, mesaj pentru părinții speriați de coronavirus: „Nu cheltuiți sume astronomice pe remedii dubioase!”

-
//
25.02.2020

Pediatrul Mihai Craiu le recomandă părinților speriați de noul coronavirus să le explice copiilor importanța spălatului pe mâini și eticheta tusei, în pliul cotului, nu în palmă, înainte de a lua „măsuri ciudate” și de a cheltui ”sume astronomice pe remedii dubioase sau măști chirurgicale destinate unei protecții îndoielnice”.

În sprijinul celor recomandate, fondatorul paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii prezintă câteva fapte și cifre prezentate într-un articol din JAMA (Jurnalul Asociației Medicale din America) numit „Caracteristicile si Lecțiile importante pe care le-am invățat din epidemia COVID-19 din China”.

Articolul a fost publicat dupa o analiză a primelor 72.314 cazuri de infecție cu noul coronavirus. Potrivit acestuia, 2% dintre toți bolnavii înregistrați cu coronavirus au fost copii, iar cei cu vârstă sub 10 ani reprezintă doar 1% din totalul îmbolnăvirilor.

De asemenea, niciun sugar infectat nu a murit până în prezent. Niciunul nu a făcut o formă extrem de gravă. Mai mult, nou-născuții mamelor cu pneumonie COVID-19 se pare ca nu au fost infectați intrauterin.

Postarea completă a doctorului Mihai Craiu:

Pentru că sunt multe emoții la mijloc, acum mai multe decât în urmă cu o săptămână, când nu exista un focar atât de aproape de noi (mă refer la Italia), doresc să fac ce ar trebui să facă toți specialiștii...

Adică să vorbesc despre fapte și să evoc soluții. Declarații iresponsabile au fost și vor mai fi făcute. În ambele sensuri. Atât cele care ridică epidemia COVID-19 la rang de catastrofă planetară, cât și cele care vor lua în bătaie de joc problema.

Iar unii vor emite scenarii sau vor face predicții. Acestea nu ajută nimănui și inflamează inutil o situație deja tensionată.

Câteva FAPTE...

În acest articol din JAMA (Jurnalul Asociației Medicale din America) numit „Caracteristicile si Lecțiile importante pe care le-am învățat din epidemia COVID-19 din China”, sunt prezentate FAPTE, CIFRE.

1. El a fost publicat dupa o analiză a primelor 72.314 cazuri de infecție cu noul coronavirus.

2. Pentru părinții din România, și de oriunde, ar fi de reținut că 2% din toți bolnavii înregistrați au fost copii și că cei cu vârstă sub 10 ani reprezintă doar 1% din TOTAL.

3. NICIUN sugar infectat nu a murit până în prezent. Niciunul nu a făcut o formă extrem de gravă.

4. Nou-născuții mamelor cu pneumonie COVID-19 se pare ca nu au fost infectați intrauterin.

Cu alte cuvinte, nu este cazul să luăm măsuri ciudate și să cheltuim sume astronomice pe remedii dubioase sau măști chirurgicale destinate unei protecții îndoielnice.

Ce merge sigur? Spălatul corect pe mâini (90% dintre noi o facem incorect și în grabă, mai puțin de 20 secunde) cu apă și săpun sau cu soluții alcoolizate speciale, evitarea atingerii ochilor, feței si a gurii cu mâinile nespălate și evitarea aglomerațiilor, mai ales în spații închise.

Ce ar mai putea merge? Să vorbim cu ai noștri copii. Să le spunem că e normal să fie îngrijorați și să îi întrebăm ce simt. Să îi învățăm eticheta tusei (cu tușitul în cot sau în șervețel/batistă de hartie de unică folosință) și să se spele corect pe mâini, după ce ating suprafețe comune - clanțe, balustrade, obiecte de la locul de joacă, din parc etc.

Să ne comportăm normal, fără să țipăm sau să ne vărsăm nervii și emoțiile în fața lor, sau pe ei! Nu vor înțelege de ce mama și tata s-au transformat radical în comportament în ultimele zile.

Urmăriți surse oficiale, nu știri de senzație sau site-uri obscure, specializate în teoria conspirației.