mamaplus

Directoarea unei grădinițe din Hîncești nu lasă angajații nevaccinați sa intre în instituție

-
//
09.09.2021

Mai mulți angajați ai unei grădinițe din raionul Hîncești, nu au fost lăsați să intre în instituție. Directoarea i-a ținut afară pentru că aceștia nu aveau un test negativ la COVID-19 și nici nu sunt vaccinați, chiar dacă vaccinarea nu este obligatorie în Republica Moldova. Angajații refuză să facă testul la COVID-19 pentru că au un salariu mizer, în timp ce șefa instituției afirmă că dacă va rămâne fără cadre, va micșora numărul de grupe.

În aceeași situație s-au pomenit alte 8 angajate, care din diferite motive nu vor să se vaccineze.

În sat nu există un laborator unde localnicii s-ar putea testa, iar pe lângă costul testului, angajatele grădiniței sunt nemulțumite că trebuie să achite și drumul până la Hîncești sau Chișinău. Salariul lor nu depășește suma de 2000 de lei.

”Îmi sunt încălcate drepturile de a veni la muncă. Aș vrea să mi se acopere măcar parțial testul. Noi achităm polița de asigurare, ni se face reținere din salariu”, a comunicat o angajată a grădiniței.

Luată la rost de angajate, directoarea spune că nu face altceva decât să respecte decizia Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică din Hîncești.

”În punctul 8.4 scrie că managerii instituțiilor din sistemul educațional, vor restricționa accesul în instituție a persoanelor care nu vor prezenta certificate de imunizare sau rezultatul unui test negativ”, afirmă directoarea instituției.

Directoarea spune că angajații nu vor fi demiși, dar nu vor fi lăsați să intre pe teritoriul grădiniței dacă nu vor prezenta certificatul de vaccinare sau testul negativ. Responsabila afirmă că nu are bani în bugetul instituției ca să-i aloce pentru testarea lucrătorilor.