mamaplus

DGETS cere majorarea sumei pentru alimentația copiilor din grădinițe

-
//
13.09.2022

Direcția generală educație, tineret și sport Chișinău solicită autorităților centrale majorarea sumei pentru alimentația copiilor din grădinițe, transmite suntparinte.md. Șeful adjunct al Direcției, Andrei Pavaloi, a menționat că suma de 34,50 de lei, prevăzută pentru alimentația zilnică a copiilor din grădinițe, nu asigură în totalitate necesarul pentru un meniu echilibrat.

În acest context, Direcția a expediat, la sfârșitul lunii august, un demers către Guvern, Ministerul Educației și Cercetării, precum și în adresa Ministerului Finanțelor.

Din luna martie curent, alimentația unui copil, în grădinițele de stat (program de activitate 9 – 10,5 ore), costă 34,50 de lei, dintre care 21 de lei sunt achitați din bugetul de stat, iar 3 lei – din cel municipal. Plata părinților constituie 10,50 lei pe zi. 

În cazul grădinițelor cu un program de activitate de 12 ore, suma totală per copil/zi este de 37,35 de lei, iar în cazul grădinițelor cu profil sanatorial – 47,40 de lei pe zi pentru un copil.

În prezent, în instituțiile de învățământ preșcolar din municipiu este implementat Meniul-Model, sezonul vară-toamnă, conform contractelor pentru livrarea produselor alimentare încheiate cu agenții economici. În 31 de instituții de educație timpurie au fost efectuate verificări de către responsabili din cadrul Direcției educație. 

Începând cu data de 5 septembrie curent, în 114 instituții de învățământ primar și secundar din municipiu este organizat procesul de alimentație al elevilor. Totodată, în 14 instituții, copiii primesc hrana la pachet, deoarece în blocurile alimentare se desfășoară lucrări de reparație. Lucrările vor fi finalizate în termen de maximum 2-3 săptămâni.