mamaplus

De săptămâna viitoare, moldovenii vor putea cumpăra hrișcă crescută la noi în țară

-
//
22.05.2020

În lipsa importului de hrişcă în țara noastră, o alternativă este cea moldovenească. De la începutul săptămânii viitoare, aceasta va putea fi cumpărată de la singurul producător din Republica Moldova, care anul trecut a plantat produsul pe o suprafață de o sută de hectare.

Până acum, fermierul nu a putut să-şi prelucreze cele 16 tone de hrişcă, deoarece fabricile de prelucrare au fost închise din cauza pandemiei.

„Astăzi am reuşit să transportăm marfa la 150 de km de noi ca să o ducem la prelucrare. Săptămâna viitoare vom putea deja să onorăm comenzile de hrişcă verde pe care le avem deja din luna martie şi aprilie. Am avut sunete, diverse comenzi de 10 kg, 20, kg, 50 kg”, a spus Nicolae Micu, producător de hrișcă.

Producătorul spune că cererile continuă sa crească, mai ales din partea celor care suferă de diabet zaharat. Între timp, medicii spun că hrişca, preferată în special de cei cu intoleranță la gluten, poate fi uşor înlocuită cu alte produse cerealiere.

„Sunt şi alte posibilități şi alte variante, cum ar fi orezul. De preferință orezul brun, roşu sau negru. Mai sunt cereale ca ovăzul, făina de porumb, crupele de grâu. O bună alternativă sunt şi boboasele. Astăzi sunt în vânzare şi pastele de hrişcă care sunt mai puțin cunoscute”, a menționat Violeta Muntean, medic generalist.

Țările exportatoare de hrişcă au stopat livrările la sfârşitul lunii martie. În mare parte, Moldova o importă din Rusia şi Ucraina. În primele trei luni ale anului, în țară au ajuns 421 de tone de astfel produs.

Potrivit celor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), importul produsului va fi reluat în data de unu iulie.