mamaplus

Cum să scapi de astenia de toamnă. Alimentul recomandat de un cunoscut nutriționist

-
//
13.09.2024

Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic recomandă un aliment care ajută la combaterea asteniei de toamnă. „Dacă n-ați mâncat niciodată, trebuie să încercați, e unică!”, susține dr. Bilic.

mamaplus

Astenia este un cuvânt ce provine din grecescul „astheneia” și înseamnă slăbiciune, fără putere, fără energie. Are următoarele simptome: modificări bruște de dispoziție, tulburări de somn; irascibilitate, nervozitate crescută; lipsa poftei de mâncare, anxietate, lipsa de energie, slăbiciune generală, transmite adevarul.ro.

„Astenia de toamnă se combate cu brânză…topită sau prăjită. Ploaia și întunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mâncare. Iar brânza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Și nu brânza oricum, ci încălzită! Vă fac cunoștință astăzi cu două tipuri de brânză… altfel. Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă. 

Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică!”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic, pe Facebook.

Deși ciprioții au pretenția că le aparține, halloumi este întâlnită în toate țările din jurul Mediteranei, din Liban până în Turcia, susține dr. Bilic.

„În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. De consumat cat e caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc!”, explică Mihaela Bilic.

De asemenea, la mare căutare în Franța și Elveția este un fel de mâncare numită „fondue”.

„Toate tipurile și resturile de brânză pe care le aveți prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face într-o cratiță groasă de fontă pe care o așezăm apoi în mijlocul mesei cu o sursă de căldură sub ea, cât să o țină caldă. Există vase speciale de fondue în magazinele de electrocasnice, așa cum există amestecuri de brânza pentru fondue în toate supermarketurile”, spune nutriționistul.

Dar mai important decât aparatul este conceptul, ideea în sine: faptul că stai în jurul mesei cu prietenii este amuzant si relaxant, mai spune medicul nutriționist. 

„În amestecul de brânză topită fiecare își înmoaie crutoane de pâine, bucățele de legume sau cartofi fierți. Adio risipa alimentară, adio gătit, adio lăcomie- nu poți mânca prea repede și prea mult, brânza este fierbinte și pentru fiecare îmbucătură trebuie așteptat. Iar dacă moralul nu s-a ridicat, merită știut că există fondue cu ciocolată, în care se înmoaie bucățele de fructe proaspete. De la căpșuni la banane și ananas, orice fruct merge cu ciocolată topită. Cu asta sigur vă revine buna dispoziție!”, încheie Mihaela Bilic.