mamaplus

Contoarele de apă inteligente sunt obligatorii pentru blocurile noi din Chișinău

-
//
15.11.2022

În blocurile de locuit nou construite din Chișinău obligatoriu vor fi instalate contoare de apă inteligente. Prevederea se conține într-un proiect de decizie aprobat de Consiliul municipal Chișinău, transmite IPN.

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor în CMC, Alexandr Odințov, a declarat că, odată cu aprobarea acestei decizii, cerințele tehnice solicitate vor conține și obligația de a instala în blocurile noi contoare de apă inteligente, care permit citirea datelor de la distanță. Acest lucru, potrivit consilierului, va eficientiza activitatea furnizorului „Apă-Canal Chișinău”.

Potrivit deciziei, furnizorul va prevedea în avizul de branșare/racordare la rețeaua publică de alimentare cu apă/de canalizare, eliberat solicitanților /dezvoltatorilor, clauza privind instalarea de către solicitant a contoarelor inteligentelor. De asemenea, va fi prevăzut tipul de contor care urmează a fi instalat, conform modelelor aprobate și incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare, cu indicarea parametrilor și caracteristicilor tehnice ale acestora.

„Apă-Canal Chișinău” va efectua branșarea și racordarea instalațiilor interne de apă/de canalizare ale solicitantului la rețeaua publică de alimentare cu apă/de canalizare după îndeplinirea de către dezvoltator a condițiilor indicate în avizul de branșare, inclusiv instalarea contoarelor inteligente.