mamaplus

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat noi tarife provizorii pentru apă și canalizare

-
//
25.11.2022

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat astăzi, 25 noiembrie, majorarea tarifului pentru serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare, prestate de S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Decizia respectivă a fost votată de 26 de consilieri. 

Astfel, costul mediu calculat pentru consumatorii casnici la alimentare cu apă potabilă va constitui 16,32 lei/m3, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei. Respectiv, în total – 22,94 lei. De asemenea, pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă potabilă și 10,26 lei pentru canalizare. În total – 26,58 lei, la care se adaugă TVA.

Totuși, consilierul primarului, Vadim Mitru, a anunțat că tariful aprobat astăzi este unul provizoriu. Acesta va fi modificat în urma deciziilor de majorare a prețurilor de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). 

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, a comunicat că ANRE va sesiza Cancelaria de stat, pentru a fi verificată „legalitatea actelor emise” și va depune o plângere la Procuratură pe conducerea Apă Canal, ca să explice cum au ajuns s-a la calcul de 24 de lei pentru serviciile .

Amintim că, Apă-Canal Chișinău a solicitat o majorare a tarifului de până la 24 de lei pentru un metru cub de apă, în condițiile în care Societatea pe Acțiuni nu reușește să-și acopere toate cheltuielile din cauza prețului majorat la energie, precum și din cauza unor dificultăți ca urmare a semnării în 2013 a acordurilor de împrumut cu BERD și BEI în niște condiții care sunt irealizabile pentru ACC.

Pe 3 noiembrie Primăria municipiului Chișinău a preluat împrumuturile întreprinderii Apă-Canal. Astfel, municipalitatea are de restituit 12,1 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare şi 19,9 milioane de euro Băncii Europene de Investiții. Aceste contracte urmează să fie semnate de municipalitate.

În acest sens, reprezentanții ANRE au declarat că solicitarea de majorare a tarifului la apă va fi examinată doar după ce vor fi prezentate contractele de preluare a datoriei de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC), ce vizează Acordul cu BERD şi BEI.